Roșii în spații protejate

*Din cei 35 legumicultori, 5 pregătesc dosarele de plată *Au sosit plăcuțele de înmatriculare pentru cultivatorii înscriși în program *Un ciclu de cultură s-a încheiat, altul abia începe

Primul ciclu de cultură și de vânzare a roșiilor în spații protejate s-a finalizat pe 15 iunie. Asta după o prelungire a termenului de la 31 mai la 15 iunie. Fermierii-legumicultori au mai câștigat două săptămâni pentru a mai vinde roșii din primul ciclu de producție instituit în prima parte a anului 2017.

Până acum, la Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț 35 de fermieri au depus dosare prin care solicită ajutor de minimis pentru roșiile cultivate în spații protejate. Legumicultori înscriși la ajutorul de minimis sunt din tot județul, inclusiv din zona montană.

*În lucru, primele dosare de plată a minimisului la tomate

Faptul că s-a prelungit programul de vindere a roșiilor timpurii i-a avantajat și pe legumicultori nemțeni. Au avut timp să comercializeze tomate obținute în acest ciclu de producție. Practic ei au început vânzarea după 6 iunie. Dacă nu se devansa termenul, legumicultorii noștri nu se mai încadrau în Programul „Tomata”, nu mai erau eligibili la plata ajutorului de minimis. Din discuțiile purtate cu legumicultorii nemțeni, 5 dintre cei 35 înscriși în acest program, pregătesc deja documentele doveditoare pentru comercializarea tomatelor, ca să le depună la Direcția agricolă, ca să primească banii“, a declarat Andi Grecu, director adjunct la Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț.

Primii fermieri-legumicultori care au ieșit pe piață cu roșii timpuri sunt din zona Romanului. Ei ne-au fost prezentați de directorul Andi Grecu: „Vasile Barbu din comuna Ion Creagă a realizat 1200 kg roșii, pe care le-a vândut la magazinul sătesc, la piață și la unități de alimentație publică. Un alt fermier, tot din comuna Ion Creangă, a obținut 700 kg roșii timpurii pe care le-a vândut în piață. Adrian Cercel, din satul Goșmani, comuna Români, a realizat în jur de 1100 kg de roșii timpurii pe care le-a vândut în piață, la unități de alimentație publică și către o fundație umanitară. Cea mai mare cantitate de roșii timpurii, de peste 2000 kg, a fost obținută la SC „Marsat“ SA Roman.

Legumicultorii care au reușit să vândă peste 2000 kg de roșii timpurii, iar dosarul este în regulă, adică el conține toate documentele doveditoare, se fac documentele de plată. Cine nu a realizat această cantitate urmează să o completeze în ciclul II de produție, în perioada noiembrie- decembrie 2017“, a precizat Andi Grecu, director adjunct la Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț.

*Plăcuțe de identificare pentru legumicultorii din Programul „Tomata“

În Județ au sosit plăcuțele de identificare pentru toți cei 35 de fermieri-legumicultori înscriși în Programul „Tomata“. Pe plăcuțe se este înscris număr de dosar al legumicultorului inclus în program, pentru identificarea sa. Pe tarabă, alături de roșiile timpuri, se pune și plăcuța de identificare, pentru a să se știe că este vorba cu adevărat de roșii românești.

Pentru ciclu II de producție deja a început activitate de pregătire a spațiilor în care vor fi înființate viitoarele culturi de roșii. Minimisul pentru tomate se acordă legumicultorilor care au vândut 2.000 de kilograme de roșii din producția acestui an, pe cele două cicluri de cultură, pentru a încasa ajutorul de minimis în sumă de 3.000 de euro.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU