Risipă de fonduri europene pentru microîntreprinderi rurale

Viorel  Ilisei dir OJPDRP

*Banii s-ar da, dar n-are cine-i lua!

*Raportul dezastruos:  83 proiecte, doar 40  eligibile la finanţare!

*Firmele de consultanţă, moartea proiectelor!

* Din vina consultanţei, 90 la sută dintre rateuri!

Toamna trecută a fost ultima sesiune de primire a proiectelor pentru accesarea fondurilor  europene alocate pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor rurale. Finanţare foarte tentantă  şi pentru mulţi întreprinzătorilor nemţeni, dovadă numărul mare de proiecte  care se depuneau  la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, ori de câte ori era programată sesiune de proiecte. Toamna trecută, la nivelul judeţului, au fost depuse 83 de proiecte, din care 39 au fost pentru achiziţii independente şi 44 pentru investiţii de construcţii şi montaj.

Toate cele 83 de proiecte au trecut prin filtrul verificărilor, controalelor în teren şi a evaluărilor economico-financiare, realizate în mai multe etape, pe mai multe nivele. Iată şi ce a rezultat după aceste operaţiuni. Din cele 83 de priecte, 40 au fost declarate eligibile la finanţare, iar 40 nu au întrunit condiţiile de finanţare. Trei proiecte au fost retrase din cursă de către titulari, din diverse motive. Emoţiile nu s-au terminat, pentru că şirul verificărilor continuă.  Acum, am prezentat un prim raport de evaluare. Urmează alt raport de evaluare, după ce se  depun contestaţii de către titularii de proiecte nemulţumiţi de „notare”. Abia după ce vor fi soluţionate toate contestaţiile, se dă raportul final de evalurare. Atunci se va şti exact care vor fi proiectele ce vor intra sigur la finanţarea europeană.

Paleta activităţilor care au la bază fondurile europene este foarte amplă şi diversificată, vizând producţia şi prestările de servicii în mediul rural.

Ca noutate, anul trecut, un accent deosebit s-a pus pe activităţile productive, mai puţin pe prestările de servicii pentru populaţia rurală. Cele mai avantajate erau cabinetele medicale umane şi cele sanitar-veterinare. Din stat, proiectelor depuse pentru astfel de activităţi li se acorda 35 de puncte bonus.

Din păcate, era ultima „bătălie” pe fondurile europene destinate creării şi dezvoltării microîntreprinderilor din mediu rural. Asta pentru că s-au epuizat fondurile cu o astfel de alocare.  Vom vedea cu ce sume se va veni şi care vor fi condiţonările  în următorul val al fondurilor europene, care se vor aloca în perioada 2014-2020.

 

*Consultaţă pe bani grei…degeaba!

La proiectele de acum pentru IMM-urile rurale, avem cel mai dezastruos raport în privinţa eligibilităţii la finanţare. Practic, raportul este 40 la 40. Câte proiecte sunt admise la finanţare, tot atâtea sunt şi picate. Foarte mult! Motiv pentru care titularii proiectelor declarate neeligbile la finanţare au depus foarte multe contestaţii la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. Ieri dimineaţă erau 17 constestaţii. Din păcate era şi ultima zi când se mai primeau contestaţii. Cu Viorel Ilisei, directorul OJPDRP Neamţ,  am discutat despre nemulţumirile contestatarilor, cum de a fost posibil să pice atîtea proiecte de la finanţare, în „ograda”cui se află marea hibă. Din start, cu degetul s-a arătat foarte acuzator către firmele de consultanţă. „La noi au venit şi s-au plâns tot cei care au proiectele respinse la finanţare. Este vorba de 40 de proiecte şi, normal, tot atâţia nemulţumiţi. Am discutat cu fiecare dintre ei. În felul lor au dreptate. Nu din vina lor au pierdut banii europeni. În 90 la sută din cazuri, de vină sunt firmele de consultanţă la care au apelat. Ca să nu mai spun că, în cele mai multe situaţii, este vorba de aceeaşi firmă de consultanţă! Doar 10 la sută din aceste proiecte nu au îndeplinit criteriile de finanţare. Firmele de consultanţă nu şi-au făcut datoria cum trebuie. Au făcut treaba de mântuială.  Au făcut toate documentele din birou, după care au dat copy-paste. Altfel nu se explică multele neconcordanţe dintre ceea ce scrie în memoriu justificativ şi realitatea din teren. Au omis foarte multe aspecte cocrete, din activitatea productivă pentru care se solicită finanţarea europeană. Necazul mare e că beneficiarii au dat şi foarte mulţi bani pentru consultanţă, achitaţi integral înainte de a se şti care va fi soarta proiectului. Puteau să dea doar un avans, fiind vorba de 80-100 milioane lei vechi. Au plătit consultanţa, ca apoi să  piadă şi finanţarea proiectului,  pe mâna firmei de consultanţă.”

Din păcate, acestea nu sunt singurele probleme apărute pe această măsură cu finanţare europeană. Mai sunt şi altele, cu mult mai grave, care au fost constate în urma verificărilor ulterioare, după ce proiectele erau deja implementate.

Din judeţul Neamţ sunt 20 de proiecte care fac obiectul cerecetărilor DNA, sunt deja pe rolul instanţelor de judecată.  Acuzaţiile sunt grave, de fals şi uz de fals, care pot duce la returanarea fondurilor europene. Plus celelalte consecinte ce pot decurge din acuzaţiile respective, dacă ele se dovedesc a fi întemeiate. Aşteptăm verdictul instanţei de judecată.

* Valoarea maximă a unui proiect, 200.000 euro

Sprijinul financiar european alocat pentru microîntreprinderile de la sate vizează dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole,în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Banii se dau atât pentru microântreprinderi nou create, cât şi pentru cele deja existente.

Investiţiile non-agricole productive se pot face în industria uşoară, în activităţi de procesare a lemnului, începând de la stadiu de cherestea, cu excepţia mobilei, precum mecanică fină, ansamblare maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje. Fonduri europene se alocă şi pentru  investiţii privind dezvoltarea activităţilor meteşugăreşti, servicii pentru populaţia rurală, producerea de energie regenerabilă.

Ajutorul public nerambursabil va fi de până la 70 la sută din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 50.000 euro/proiect dacă beneficiarii sunt PFA-uri, 100.000 euro/proiect pentru microântreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în transportul rutier şi 200.000 euro/proiect pentru celelate microântreprinderi.

Beneficiarii acestor finanţări pot solicita plata unui avans de până la 20 la sută din valoarea ajutorului public.

Tina CONDREA