Restituirea proprietăţilor: zor mare la invetarierea terenurilor

dir. OCPI_resize

* În această săptămână, întâlnirea reprezentanţilor Prefecturii cu primarii din 3 zone ale judeţului

* OCPI a transmis în comune programul de primire a anexelor

* Se modifică legea, nu şi termenul de aplicare!

În tot judeţul, se lucrează acum de mare zor la inventarierea terenurilor ce urmează a fi retrocedate în virtutea Legii pentru restituirea proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. O lege care, la numai câteva luni de la apariţie, a şi fost dată la modificat. Urmează promulgarea ei. Un lucru rămâne nemodificat: până la 1 ianuarie 2016 trebuie eliberate toate titlurile de proprietate pentru terenuri şi imobile.

Cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ am discutat despre programul de lucru pentru această săptămână, ce soluţii se propun ca să se accelereze stadiul aplicării Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv  în perioada regimului comunist.

 

* Săptămâna aceastea, întâlnirea reprezentanţilor Prefecturii cu primarii din 3 zone ale judeţului

La restituirea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti, scadenţele bat vijelios la uşă! Teoretic, pe 17 decembrie ar trebui terminată inventarierea terenurilor. Practic, cu siguranţă, această acţiune nu va fi încheiată până la acea dată, nici barem până la finele acestui an…Motiv pentru care se încearcă diverse soluţii pentru a grăbi ritmul de aplicare a noiii legi privind retrocedarea proprietăţilor. Terenuri şi imobile sau ambele.

Din iniţiativa Instituţiei Prefectului,  sunt programate întâlniri pe cele 4 mari zone ale judeţului. În zona Târgu Neamţ, o astfel de întâlnire deja a avut loc. Pentru zonele Piatra Neamţ, Roman şi Bicaz, astfel de întâlniri  vor avea loc în cursul acestei săptămâni. Între timp, Prefectura a solicitat celor 83 de comisii locale de inventariere să prezinte la aceste întâlniri şi raportul statistic cu lucrările de inventariere efectuate pentru aplicarea Legii privind restituirea proprietăţilor. Rapoartele de activitate ale comisiilor de inventariere din zona Târgu Neamţ sunt deja la Prefectură, urmând a fi centralizate. La fel se va proceda şi pentru celelalte zone.  După centralizarea tuturor acestor rapoarte de activitate, se va putea trage o concluzie clară în legătură cu ritmul aplicării legii restituirii fostelor proprietăţi, bazată pe date concrete „culese” din teren.

Nici Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ nu a stat cu mâinile în sân. De aici s-a transmis comisiilor locale de inventariere graficul cu programarea cu zile când trebuie să vină la OCPI pentru dupunerea anexelor privind inventarierea terenurilor care fac obiectul retrocedărilor, în lumina noilor acte normative. Înainte de asta, în teritoriu, s-a mai comunicat comisiilor de inventariere să nu aştepte ca să depună toate anexele odată. Să le trimită pe măsură ce finalizează o parte din anexele respective. Aşa se câştigă timp, se evită şi alomerarea de la final de activitate. Se încearcă pe toate căile să se recupereze din timpul pierdut. Se au în vedere şi perioade de „şedere” a situaţiilor privind terenurile la OCPI pentru avizarea anexelor şi  la Prefectură pentru centralizare. E vorba de 20 de zile la OCPI şi de 30 de zile la Prefectură.

 

* Pâmânt ori puncte valorice!

Imobilele şi terenurile preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură, iar când nu se mai poate, se face compensarea prin puncte. Un punct este egal cu un leu. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorifcate prin achizţionarea  de imobile din fondul naţional, prin licitaţie publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Adică peste aproape 3 ani!

În termen de 3 ani de la data emiterii deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. Asta în cazul când vrea doar bani, fără să mai participe la vreo licitaţie publică naţională.

Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele  aprobate înainte de de intrarea în vigoare a Legii 165/2013, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile, se face în termen de 5 ani, în tranşe, începând cu 1 ianuarie 2014.

Tina CONDREA