Restituirea proprietăţilor, un nou termen!

Simion Stancel dir. OCPI

* Guvernul a dat o amânare de 6 luni

*În Neamţ – inventariate 184.600 ha, teren agricol şi forestier

*La pădure, inventariate  peste 125.500 ha!

 

La vreme de colinde, fix pe 24 decembrie 2013, guvernul a mai „slobozit” o ordonaţă de urgenţă pentru instituirea de noi termene de aplicare a Legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene.

Prin acest act normativ, termenul până la care comisiile locale de inventariere trebuie să finalizeze situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate a fost prelungit cu 180 de zile de la data intrării în vigoare a acestei Ordonanţe de urgenţă. De asemenea, termenul până la care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trebuie să realizeze, pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren a fost prorogat până la data de 1 septembrie 2014. Până la data de 1 ianuarie 2015, Agenţia Domeniilor Statului va publica pe pagina sa de internet şi va transmite Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor lista imobilelor din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile.

Tot la acea vreme, din teritoriu treabuia transmisă o situaţie centralizatoare, pe judeţe, cu datele privind invetarierea terenurilor agricole şi forestiere. Cum se prezintă situaţia la Neamţ, a fost tema discuţiei avută cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

 

*Există necesarul de teren pentru toate titlurile de proprietate!

 

Rep.: O primă constatare?

Simion Stâncel: Majoritatea comunelor au lucrările de inventariere în desfăşurare. Dar au venit şi cu anexe completate, pentru 184.600 hectare, teren agricol şi forestier. Anexele se întocmesc pe diferitele categorii de terenuri. Terenurile inventarieate în anexa 1, din rezerva comisiilor locale de fond funciar,  însumează până la această dată în  jur de 15.000 ha. La terenurile din domeniul public sau privat al statului sunt inventariate  1686 ha. La păduri avem 125.547 ha,  iar la Staţiunea Cercetare-Dezvoltare Agricolă  Secuieni sunt 326 ha. La izlazuri comunale inventariate, până la această dată, rezultă o suprafaţă de 41.128 ha, iar alte terenuri înseamnă 1006 ha. Adunate, trebuie să dea 184.600 ha.

 

Rep.: Practic, ce reprezintă suprafaţa de 184.600 ha? Cine deţine şi se foloseşte de acest teren?

S.S.: Înseamnă terenul disponibil la această dată. Suprafaţă care înclude terenuri agricole, dar şi terenuri forestiere. La pădure avm inventariate peste 125.500 ha. Cu menţiunea că nu sunt finalizate toate inventarierile. Tereul agricol care poate fi  restituit şi înscris în titluri de proprietate este cel din anexa 1, unde sunt inventariate în jur de 15.000 ha.

 

Rep.: Cele 15.000 ha înseamnă teren în plus faţă de ce s-a dat la Legea 18/1991 şi Legea 1/2000?

S.S.: Da, dar nu în totalitate. În acest plus sunt incluse şi terenurile deja puse în posesie, dar pentru care încă nu au fost eliberate şi titlurile de proprietate. Sunt întocmite numai procesele verbale de punere în posesie. Este considerat teren disponibil, dar va fi înscris în titlurile de proprietate care se vor emite. Fac precizarea că nu am definitivat situaţia comparativă, între necesarul de teren şi cel existent. La situaţia întocmită de comune cu necesarul de teren agricol pentru finalizarea emiterii tuturor titlurilor de proprietate  s-a înregistrat cifra de peste 16.000 ha. Teren existent, inventariat până acum, este de aproape 15.000 ha. Acţiunea de inventariere continuă. Cred că, la nivel de judeţ, o să avem  de unde acoperi întreg necesarul de teren pentru finalizarea emiterii tuturor titlurilor de proprietate. La teren agricol. La pădure stăm cu mult mai bine. Ca disponibil, la tereuri forestiere, s-a inventariat peste 125.500 ha. Necesarul de pus în posesie, întocmit de primării, se ridică la 29.615 ha pădure.

 

Rep.: În condiţiile în care avem disponibile suprafeţe forestiere foarte întinse, oamenii se „bat” în instanţă pentru bucata lor de pădure…  Probabil  că le lipsesc doar actele dovedioare proprietăţii lor, nu că nu ar fi amplasamentele pe care să se facă punerea în posesie…

S.S.: E drept, mai sunt procese pe rolul instanţelor de judecată. Dar, la întocmirea situaţiilor cu necesarul de teren, s-a avut în vedere şi solicitările de teren ajunse în instanţă.

 

Rep.: La Legea 165/2013 privind finalizarea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, se ştiu exact solicitările la nivel de judeţ? Ca teren agricol şi forestier.

S.S.: La nivelul judeţului Neamţ, necesarul de teren este 45.657 ha. Din această surafaţă, peste 16.000 ha reprezintă terenuri agricole, iar diferenţa e pădure. Este neceasul întocmit pe baza situaţiilor transmise de fiecare primărie.  Deocamdată, deficit avem la terenuri agricole. Dar inventarierea nu-i finalizată. Apoi mai sunt 1686 ha care sunt la ADS şi la alte instituţii care administrează teren din domeniul public sau privat al statului.

 

Rep.: Putem spune că avem teren ca să acoperim necesaul solicitat la cele două legi funciare, dar şi la Legea 165/2013. La pădure mai şi rămâne…

S.S.: După estimarea  mea, la nivelul judeţului Neamţ, vom putea satisface necesarul de teren. Atât în domeniul agricol, cât şi forestier.

 

Rep.: Guvernul a mai dat un răgaz de 6 luni pentru aplicarea Legii privind finalizarea privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. E un timp câştigat. La ce va fi folosit? Cât ajută asta comisiile locale de fond funciar şi comisiile locale de inventariere. Că sunt două rânduri de comisii, pe plan local…

S.S.: Ajută la finalizarea acţiunilor de inventariere a terenurilor agricole şi forestiere. Pentru că termenul final, la Legea 165/2013,   prevăzut  la articolul 11,  nu a fost modificat. Toate titlurile de proprietate trebuie eliberate până la data de 1 ianuarie 2016. Acest termen a rămas neschimbat. S-a modificat, mai exact s-a amânat, termenul de finalizare a invetarierii terenurilor agricole şi forestiere. S-a decalat cu 6 luni. Doar atât! Dar fără a afecta termenul final, cel care a fost negociat la CEDO.

 

Rep.: Până în momentul de faţă, cât teren s-a inventariat? Faptul că s-au verificat situaţiile funciare din acte şi de pe tarla, s-au mai lămurit din situaţiile litigioase? Cele care se menţin de an şi ani.

S.S.: Sigur că s-au lămurit multe aspecte. S-au găsit şi suprapuneri de titluri de proprietate, dar şi teren vândut de două ori. Prima dată de titularul de drept, apoi de moştenitori. Dar situaţiile  sunt rezolvabile în cadrul comunei respective. Sunt cazuri izolate. După estimarea mea,  inventarierea terenurilor s-a făcut în jur de 60-70 la sută. Diferenta se va realiza în teremnul care s-a acordat acum, în prelungirea de 6 luni.

 

Tina CONDREA