Restituirea proprietăţilor: scadenţele bat vijelios la uşă

dir. OCPI

* La finele acestei luni, gata cu inventarierea!

* Realitatea din teren zice că nu!

* Legea se modifică, nu şi termenul de aplicare!

* La  1 ianuarie 2016 trebuie date toate titlurile de proprietate!

Acum, în tot judeţul, se lucrează intens la restituirea proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Case şi terenuri ori de ambele. Procesele de la CEDO au fost picătura care a umplut paharul! Statul român a fost atenţionat şi apoi somat să rezolve problema restituirii acestor proprietăţi. Aşa a apărut Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti. O lege făcută „pe picior”,  care, la numai câteva luni de la apariţie, a şi fost dată la „întors”. Adică la modificat. Acum, noua lege este dată spre promulgare. Un lucru e clar şi rămâne nemodificat: până la 1 ianuarie 2016 trebuie eliberate toate titlurile de proprietate pentru terenuri şi imobile.

Cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ am discutat în detaliu despre stadiul aplicării legii restituirilor, ce se face acum concret în teren, care sunt factorii ce frânează acest proces.

„Este puţin probabil să ne încadrăm în termenul legal!”

Rep.:  La restituirea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti, scadenţele bat vijelios la uşă! La finele acestei lui ar trebui terminate…

Simion Stâncel: Până la 31 decembrie urmează să fie finalizată inventarierea terenurilor de către cele 83 de comisii locale, numite prin ordin al prefectului, în acest an. Din iniţiativa Instituţiei Prefectului, se fac întâlniri pe cele 4 mari zone ale judeţului. În zona Târgu Neamţ, o astfel de întâlnire a avut loc vinerea trecută. Pentru zonele Piatra Neamţ, Roman şi Bicaz, urmează să se stabiliească astfel de întâlniri în funcţie de programul Instituţiei Prefectului, în cursul acestei săptămâni ori săptămâna viitoare. Înainte de asta, Prefectura a solicitat comisiilor locale de inventariere să prezinte la aceste întâlniri un raport statistic cu lucrările de inventariere efectuate pentru aplicarea Legii privind restituirea proprietăţilor. Rapoartele de activitate ale comisiilor de inventariere din zona Târgu Neamţ sunt deja la Prefectură, urmând a fi centralizate. La fel se va proceda şi pentru celelalte zone. După centralizarea tuturor acestor rapoarte de activitate, se va putea trage o concluzie în legătură cu ritmul aplicării legii restituirii fostelor proprietăţi, bazată pe date concrete. Este puţin probabil să ne încadrăm în termenul legal, cu finalizarea inventarierii terenurilor care fac obiectul restituirilor.

Rep.: Ce se poate întâmpla dacă nu va fi gata inventarierea? Cu siguranţă, nu va fi gata! Ce nu s-a făcut în 22 ani, nu se poate rezolva acum, în numai câteva luni…

S.S.: În proiectul de  modificare a Legii privind definitivarea procesului de restituire a proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimlui comunist, categoric nu este prevăzută decalarea termenului! Dar există nişte termene pentru avizarea de către Oficiul de cadastru a lucrărilor repective, dar şi pentru centralizarea lor de către Comisia judeţeană. Se poate face o scurtare a lor, aşa am mai câştiga timp. La Oficiul de cadastru sunt la dispoziţie 20 de zile pentru avizarea anexelor cu inventarierea terenurilor, iar Prefectura are 30 de zile pentru centralizarea situaţiei la nivel de judeţ. Deci ar mai fi aproape 2 luni, în care s-ar mai putea recupera anumite întârzieri. Noi am comunicat, în teritoriu, comisiilor de inventariere să nu aştepte ca să depună toate anexele odată. Să le trimită pe măsură ce finalizează o parte din anexele respective. Aşa se câştigă timp. Evităm astfel şi aglomerarea de la final de activitate.

Rep.: Sunteţi ocotist cu state vechi, aţi prins aplicarea legilor funciare încă de la apariţia lor, din 1991 încoace. Aveţi o imagine de ansamblu, în această privinţă. Care sunt problemele cele mai dificile pe care le-au întâmpinat comisiile de inventariere, dar şi comisiile de fond funciar?

S.S.: Prima este cea legată lipsa finanţării prestatorilor de servicii cadastrale. Apoi e slaba evidenţă a punerilor în posesie făcute în baza legilor funciare. Lipsesc tabelele şi planurile de parcelare. Mulţi dintre primari credeau că, odată cu aplicarea Legii 165/2013,  se vor clarifica toate aspectele legate şi de vechile legi funciare. Dar termenul de finalizare a invetarierii este foarte strâns, deci nu se puteau lămuri şi vechile probleme funciare.

În judeţ sunt foarte multe măsurători realizate acum, dar tot mai sunt  de făcut. Sunt unele comune care nici cu au încheiat contracte de prestări servicii cadastrale cu persoane autorizate şi specializate în astfel de măsurători.  Sunt comune care nu au toate documetele primare, cum este Ghindăoani, reînfiinţată în anul 2004. Aici, evidenţa proprietarilor din fiecare tarla este foarte superficială. În alte părţi, când s-a făcut scindarea, s-a relizat un proces verbal de predare-primire cu toate documentele aferente noului teritoriu. Documentele cu aplicarea legilor funciare de la „comuna mamă” la comuna nou înfiinţată n-au fost predate în totalitate.

Rep.: Vorbeaţi de modificările Legii 165, ele sunt de fond? Vizează şi termenele de aplicare? Dacă tot suntem în întârziere…

S.S.: Vom şti exact după promulgarea noii legi. Cu siguranţă, vor trebui adaptate şi nomele de aplicare a legii. Un lucru e sigur. Data de 1 ianuarie 2016 este termenul scadent prevăzut de lege până la care trebuie eliberate toate titlurile de proprietate.

 

* Restituirea proprietăţilor: case ori puncte valorice

Imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură. În situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă,  singura măsură reparatorie în echivalent care se acordă este compensarea prin puncte. Dacă titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietăţii, noului stăpân i se dau doar puncte, nu imobilul în sine.

Dispoziţiile de acum se aplică atât cererilor formulate, depuse în termen legal, şi nesoluţionate până la intrarea în vigoare a prezentei legi, cât şi cauzelor în materia restituirilor imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate la CEDO.

Pentru valorificarea punctelor acordate în locul imobilelor preluate abuziv, se constituie Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, spus pe scurt Fond naţional. Evaluarea imobilului care face obiectul retrocedării se exprimă în puncte. Un punct este egal cu un leu. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorifcate prin achizţionarea  de imobile din Fondul naţional, prin licitaţie publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Adică peste aproape 3 ani!

 

* După 3 ani, punctele valorice au… valoare! Cu plata cash!

În termen de 3 ani de la data emiterii deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. Asta în cazul când vrea doar bani, fără să mai participe la vreo licitaţie publică naţională.

Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele  aprobate înainte de de intrarea în vigoare a Legii 165/2013, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile, se face în termen de 5 ani, în tranşe, începând cu 1 ianuarie 2014.

Tina CONDREA