Restituirea proprietăţilor, două termene nerespectate!

Simion Stâncel, director OCPI Neamt

* Luni, ultima zi din acest an pentru prezentarea documentelor la OCPI

* Până pe 30 decembrie, musai trebuie să fie gata raportul cu stadiul aplicării Legii 165!

Legea pentru restituirea proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist a apărut foarte tâziu, iar normele de aplicare şi mai târziu. A mai fost nevoie şi de o modificare a legii, era acolo o prevedere care i-a supărat foarte tare pe primari, că nu au fost ei puşi preşedinţii comisiilor locale de inventariere. S-au simţit lezaţi, că astfel li s-a „umblat” la autoritate. Dar nu din cauza asta s-au tergiversat atât de mult aplicarea Legii restituirilor proprietăţilor. Adevărul e că treaba a început foarte târziu, prin toamnă, iar când s-a ajuns din nou la măsuratul terenulor problemele au apărut gârlă. Inclusiv cele financiare, pentru că măsurătorile trebuiau făcute de o persoană autorizată şi specializată într-o astfel de activitate. Asta costă foarte mulţi bani, pe care trebuie să-i deconteze primăriile, că de la bugetul de stat nu s-a dat nimic. Şi pentru asta au fost revoltaţi primarii, dar n-au avut încotro, s-au resemnat.

S-a lucrat într-o „veselie” pe pământurile patriei care trebuiau iute măsurate şi apoi inventariate. Pentru că scadenţele bat vijelios la uşă! Teoretic, pe 17 decembrie ar fi trebuit terminată inventarierea terenurilor în comune.  Practic, cu siguranţă, această acţiune nu va fi încheiată până la până la finele acestui an…Motiv pentru care s-au încearcat diverse soluţii pentru a grăbi ritmul de aplicare a noiii legi privind retrocedarea proprietăţilor.

Din iniţiativa Instituţiei Prefectului,  au fost programate întâlniri pe cele 4 mari zone ale judeţului, la Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Roman şi Bicaz. În plus, Prefectura a solicitat celor 83 de comisii locale de inventariere să prezinte la aceste întâlniri şi raportul statistic cu lucrările de inventariere efectuate pentru aplicarea Legii privind restituirea proprietăţilor. După centralizarea tuturor acestor rapoarte de activitate, se va putea trage o concluzie clară în legătură cu ritmul aplicării legii restituirii fostelor proprietăţi, bazată pe date concrete „culese” din teren.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ a transmis comisiilor locale de inventariere graficul cu programarea cu zile când trebuie să vină la OCPI pentru dupunerea anexelor privind invetarierea terenurilor care fac obiectul retrocedărilor. A mai comunicat comisiilor de inventariere să nu aştepte ca să depună toate anexele odată, ci să le trimită pe măsură ce finalizează o parte din anexele respective. Se încearcă să se câştige timp, se evită şi aglomerarea de la final de activitate. pierdut. Se au în vedere şi perioade de „şedere” a situaţiilor privind terenurile la OCPI pentru avizarea anexelor şi  la Prefectură pentru centralizare. E vorba de 20 de zile la OCPI şi de 30 de zile la Prefectură.

Cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, am discutat  despre ce se mai poate face acum, la final de an. În condiţiile în care un prim teren a fost depăşit. Urmează şi cel de al doilea, cu dată de expirare în 31 decembrie

 

*”Nu cred că ADS-ul va  mai rămâne cu teren în Neamţ”

 

Rep.: Din data de 18 decembrie sunt programate câte 20-25  de comune să vină  la noi cu documetele pentru avizare. În prima zi s-au pezentat 17 din cele 20 programate. Cei care n-au venit, ne-au sunat să-i reprogramăm. Oricum, ultima zi de primire va fi luni, 23 decembrie. În cursul zilei de marţi 24 decembrie încercăm să finalizăm un raport care să cupridă stadiile aplicării Legii 165 pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte. Dacă nu reuşim să terminăm acest raport, îl vom finaliza pe 30 decembrie. Rapotul va reprezenta stadiul real al aplicări legilor funciare. Din datele pe care le avem din teren, la noi în judeţ nu se stă chiar aşa de rău cu invetarierea.

Rep.: Oricum invetarierea terenurilor a ieşit din grafic. Un prim termen e deja depăşit, cu siguranţă nu va fi respectat nici următorul…

S.S.:  Inventarierea trebuia să fie gata în 17 decembrie, de asta am programat avizarea documentelor începând cu data de 18 decembrie. Agenţia Naţională de Cadstru şi Publicitate Imobiliară, până la data de 1 marie 2014, trebuie să întocmească situaţia comparativă, necesarul de teren şi existentul.

Rep.: Asta ar însemna că s-ar mai putea câştiga ceva timp…

S.S.: Se mai poate lucra. Dacă, într-o lună reuşim noi să facem centralizarea la judeţ, ca în 20 de zile să-şi facă situaţia şi ANCPI. Situaţia se comunică apoi la Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor şi la Agenţia Domeniilor Statului, aici se fac formalităţile de trecere a terenurilor din public în privat, unde e cazul de restituire din domeniul public. După care se comunică la fiecare judeţ situaţia restituirilor.

Rep.: Se va lua pământ numai de la ADS ori se va da „iama” şi în izlazurile comunale? Că asta era marea temere a primarilor, mai ales că în nomele de aplicare a Legii 165 se inversase cumva ordinea în care se va face restituirea terenurilor, izlazurile ieşiseră mult în faţă…

S.S.: Izlazurile sunt foarte greu de atins,  pentru că trebuie organizat referendum pentru asta. Trebuie şi aprobare de la Ministerul Agriculturii.  E greu de luat pământ din izlazul comunal.

Rep.: Atunci de unde o să se ia tereul pentru restituire. ADS-ul este deja pe cale de dispariţie…

S.S.: Nu cred că ADS-ul va mai rămâne cu teren în judeţul Neamţ. Că se va intra masiv în terenurile DS-ului, că-i prima resursă. La noi, ADS-ul în inventarul să mai figurează cu 1054 ha. Dar e mai puţin, că s-a mai făcut puneri în posesie, s-au dat titluri şi fără să se facă disponibilizările respective. La 1 ianurie 1990, ADS Neamţ avea peste 30.000 ha, la fostele IAS-uri şi staşiunile de cercetarea agricolă.

Rep.: Măsurătorile de acum din teren au scos la iveală tot felul de situaţii contradictorii… Cât de „groasă” este treaba la noi în judeţ?

S.S.: Avem unele situaţii în care s-au mai găsit suprapuneri de titluri de proprietate. Dar sunt puţine, izolate. A fost şi o situaţie când mama a primit pământul, apoi l-a vândut. Acelaşi pământ l-a primit şi fiica sa şi l-a vândut şi ea. E drept,  punerea în posesie pentru acele suprafeţe s-a făcut pe aceeaşi tarla, dar pe parcele diferite. Aşa a fost posibilă vânzarea. Se vor anula acele titluri…

Tina CONDREA