Reoganizarea sistemului fitosaninar

*Subordonare unică a specialiştilor din domeniu

*Circuitul informaţional: fluidizat, mai rapid

Se înființează Autoritatea Națională Fitosanitară, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin preluarea Laboratorului Central Fitosanitar, Agenției Naționale Fitosanitare  și a unităților fitosanitare din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene.

Autoritatea Națională Fitosanitară este autoritatea competentă de reglementare şi control în domeniul fitosanitar, respectiv, al organizării și funcționării sistemelor de protecție a plantelor, de omologare, comercializare, utilizare, și control al calității produselor de protecție a plantelor, al reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale precum și al utilizării durabile a pesticidelor. Autoritatea realizează venituri proprii prin perceperea de taxe și tarife pentru serviciile prestate, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Autorității.

Regulamentul de organizare şi funcţionare , structura organizatorică, statul de funcţii si numarul de posturi ale Autorității se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii şi dezvoltării rurale. În cadrul Autorității funcționează în principal Directia Fitosanitara, Laboratorul Național Fitosanitar organizat la nivel de direcție și 8 centre fitosanitare regionale, fără personalitate juridică, organizate la nivel de serviciu care au în subordine oficii fitosanitare județene fără personalitate juridică, organizate la nivel de birou.

 

* „La ora actuală avem o dublă subordonare”

De la Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ, am dorit mai multe detalii legate de această reorganizare. Şi, mai ales, cu cât îl ajută pe agricultor schimbarea de macaz. „Reorganizarea Agenţiei Naţional Fitosanitare, care va deveni Autoritate, era normal să apară, e conformă cu reglementările europene în domeniul fitosanitar. Deocamdată, vorbim de un proiect de act normativ, el nu a fost aprovat de Guvern. Când va fi aprobat, noi, cei din unităţile fitosanitare judeţene, vom depinde numai de Autoritatea Naţională Fitosanitară, centrele judeţene care se vor înfiinţa au rol de coordonare. La ora actuală avem o dublă subordonare. Coordonarea tehnică se face de către Agenţia Naţională Fitosanitară, iar din punct de vedere administrativ suntem subordonaţi Direcţiei Agricole Neamţ, ca personal suntem incluşi în organigrama ei. Prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale Fitosanitare, vom trece în subordinea sa, cu tot personalul, cu laboratorul de analize  şi patrimoniul aferent unităţii noaste. Vom avea o singură subordoare tehnică şi administrativă. Prin această reorganizare se vrea o mai bună fluidizarea a circuitului informaţional,  creşterea vitezei de reacţie, vom fi mai aproape de agricultor din domeniul nostru de activitate şi competenţă.”

În coordonarea oficiilor fitosanitare județene, functioneaza Inspectoratele de carantina fitosanitara vamale. Centrele fitosanitare regionale sunt conduse de un șef serviciu, funcționar public numit prin decizie a directorului general.  Oficiile fitosanitare județene sunt conduse de un șef birou, funcționar public numit prin decizie a directorului general.

Personalul Autorității este format din personalul preluat de la Laboratorul Central Fitosanitar, de la Agenția Națională Fitosanitară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și de la unităţile fitosanitare din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene.

Tina CONDREA