Rentierii agricoli sunt chemați pentru vizarea carnetelor

Tina 4 -Rentă*Data limită este 31 august.

Rentierii agricoli nemțeni trebuie să se prezinte  la Centrul Județean al Agenției de Plăți și Intervenție  în Agricultură Neamț pentru vizarea carnetelor de rentier, până la data de 31 august. „Vizarea carnetelor de rentier agricol este o condiție esențială pentru a beneficia de renta cuvenită. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandat, curator, tutore, în baza unei procuri autentice, curatelă, hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă“, ne-a declarat Mihai Dorneanu, director APIA Neamț.

*Plata se face anual

Rentieri agricoli sunt persoanele fizice în vârstă de peste 62 de ani care dețin în proprietate până la 10 hectare de teren agricol și care înstrăinează prin acte între vii sau arendează terenuri agricole. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile aflate în proprietatea sa, având astfel siguranța unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat și echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.

După înstrăinare, rentierul agricol poate rămâne proprietar pe o suprafață de teren agricol de până la 0,5 hectare, respectiv după arendare, rentierul agricol poate păstra pentru folosința personală o suprafață de teren agricol de până la 0,5 hectare.

*Renta este netransmisibilă

Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului rentierului agricol. În cazul arendării, renta viageră agricolă încetează în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de arendă, dacă în acest interval rentierul agricol nu face dovada încheierii unui nou contract de arendă. După decesul rentierului, moștenitorii vor încasa ultima rată scadentă la data decesului, în cel mult trei luni după deces, pe baza certificatului de moștenitor și a carnetului de rentier agricol. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia poate fi încasată de moștenitorii săi doar dacă aceștia vor depune documentele  la APIA Neamț.

Programul de rentă viageră agricolă a încetat  la 1 ianuarie 2012, Uniunea Europeană considerând renta ca fiind ajutor de stat. Rentierii care au dobândit acest  statut până în 2012,  vor continua să primească bani de la bugetul de stat.

În județul Neamț  mai avem în plată în jur de 400 rentieri agricoli.

Tina CONDREA