Reguli vechi în legea nouă a şoferiei / Cine pică la traseu repetă sala!

18/06/2013

scoala-soferi-1

 

Din păcate, în noul ordin – nr. 82 din 2013- legiuitorul n-a schimbat prea multe lucruri care să ajute candidatul la şoferie. Nu cu mult timp în urmă, se analiza posibilitatea ca examinarea teoretică să rămână valabilă dacă se pica la proba de traseu. S-a vorbit, dar fără niciun fel de rezultat! Căci din nou, omul se vede nevoit să piardă timp şi bani pentru a se înscrie la o nouă testare teoretică, chiar dacă prima dată a fost declarat admis.

Cu ce noutăţi vine noua dispoziţie pentru modificarea şi completarea ordinului nr. 268 din 2010, ne spune chiar comisarul şef Ioan Simionel, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ: ”Începând cu data de 11 iunie 2013, candidaţii care doresc să obţină permisul de conducere la motociclete, vor trebui să susţină o probă în plus după sală şi poligon. Şi mă refer aici la proba de traseu. După examinarea scrisă, persoana în cauză, se poate programa pentru susţinerea probei practice, în limita locurilor disponibile şi în ordinea solicitărilor”.

O altă noutate, se referă la persoanele care se înscriu pentru a obţine permisul de conducere la scutere. ”Cei care până la data de 19 ianuarie 2013 au urmat un curs de legislaţie pentru obţinerea unui permis de conducere din categoria AM, pot veni la examinare dacă vor face dovada absovirii şcolarizării specifice conducerii mopedelor. Pentru înscriere, vor trebui să se prezinte cu o cerere tip, certificatul de cazier judiciar, o copie după actul de identitate, dovada de plată a taxelor şi documentul care atestă că sunt apţi din punct de vedere medical”.

Ca noutate, cei care se înscriu la examenul pentru obţinerea permisului auto, vor susţine proba teoretică în aceeaşi zi în care depun dosarul. Potrivit noilor reglementări ale Ministerului Afacerilor Interne, testarea se va face după verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale şi înregistrarea în aplicaţia informatică.

V. ANDRIEŞ