Reguli dure pe piaţa îngrăşămintelor

Îngrasaminte 1

*În Neamţ avem 16 asemenea operatori

Au apărut noi reglementări pe piaţa îngrăşămintelor chimice. Prin asta se urmăreşte   aducerea la zi, armonizarea  cerinţelor româneşti cu cele ale  Uniunii Europene. Cuantumul sancţiunilor a rămas neschimat, fiind cuprins între 30.000 -50.000 lei, dar şi-a extins aria de aplicapilitate. Amenzi care se dau   celor care falsifică avizul autorității, vând îngrășăminte neaprobate în ţara noastră sau în Uniunea Europeană, comercializează îngrăşăminte şi amendamente pentru sol care nu sunt marcate ,,îngrăşământ CE”, nu au autorizaţie „RO-îngrăşământ” sau aviz pentru punerea lor  pe piaţa din România.  Eichetarea corespunzătoare este foarte importantă, iar iniţialele „CE” şi „RO-îngrăşământ” poate costa foarte mult pe operator, fie el producător, importator, comerciat ori utilizator. Sancţiunea maximă este de 50.000 lei. „CE” înseamnă că îngrăşământulele sunt pe lista aprobată de Uniunea Europeană, dacă  sunt etichetate cu „RO-îngrăşământ”, înseamnă că ele nu sunt  pe acea listă. Ca să fie acolo, acel îngrăşământ trebuie autorizat, după ce se fac toate analizele necesare. Importatorul român nu trebuie să verifice doar corecta etichetare, ci şi  dacă respectivul îngrăşământ chiar are aprobarea Uniunii Europene. Treabă destul de complicată!

Deţinătorii de îngrăşăminte sunt obligaţi să returneze către furnizor îngrăşămintele care nu mai corespund din punct de vedere al compoziţiei chimice sau al însuşirilor fizice sau al căror termen de valabilitate a expirat, conform fişei tehnice de securitate care însoţeşte produsul. În vechea reglementare, în atfel de cazuri se dispunea măsura confircării. Nu se spunea nimic ce să faci cu ele după ce ai pus lacătul pe uşa depozitului cu „îngrăşămintele buclucaşe”…

În exercitarea atribuţiilor de verificare şi control, inspectorii au acces la mijloacele de transport ale îngrăşămintelor şi amendamentelor pentru sol precum şi la spaţiile de depozitare ale operatorilor economici care importă, comercializează, utilizează îngrăşăminte şi amendamente pentru sol. Controalele vizează modul de conservare, depozitare a îngrăşămintelor şi amendamentelor pentru sol în scopul menţinerii însuşirilor fizico-chimice ale acestora, a protecţiei mediului şi a prevenirii accidentelor de orice natură.

 

*În Neamţ, din 21 de operatori au mai rămas 16

 

La nivelul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ există compartiemnte care au în activitatea lor autorizarea şi verificarea îngrăşămintelor chimice. Detalii ne-a oferit Radu Dănilă, inginerul care  se ocupă cu verificările îngrăşămintelor: „Facem inspecţiile în domeniu fertilizanţilor. Mai exact, verificăm conformitatea etichetarea,  condiţiile de depozitare şi ambalare, dar şi condiţiile de punere pe piaţă. Cu autorizarea îngrăşămintelor noi, din afara Uniunii Europene, se ocupă comsia ministerială, unde sunt nişte paşi de urmat. Dacă este un îngrăşământ prins lista europeană nu mai trece pe la comisia ministerială,  autorizarea  se face la Direcţia agricolă, de asta se ocupă colegul meu, inginerul Mihai Cojoc. În judeţul Neamţ aveam 21 de operaori,  din care 5 s-au retras, rămânând activi acum doar 16. Operatorii sunt mai mulţi, de la cel care produce îngrăşămintele chimice, cum este Gapro-Pro Săvineşti,  importator, până la cel care comercializează.  În categoria comercianţilor i-am luat în calcul doar pe cei care vând cantităţi mai mari. Am aplicat mai multe sancţiuni, cea mai mare a fost de 30.000 lei.”

Practic, îngrăşămintele chimice nu sunt lăsate la voia întâmplţrii. Se verifică la sânge înainte ca ele să fie „băgate” în pământ. E şi o problemă de protecţie, a solului şi culturilor agricole asupra cărora se admnistrează.

Tina CONDREA