Recoltări de toamnă

recoltare porumb

*Porumbu-i baza!

Campania agricolă de toamnă ţine pasul alert, chiar din momentul declanşării ei. Zorul e dat de vremea excelentă de pe ogor, numai bună pentru recoltat, dar şi pentru arat şi semănat.

Agricultorilor nu le vină să creadă că au parte de un aşa timp frumos, cum nu s-a mai întâmplat de foarte mulţi ani. Dar, nu stau să se minuneze, ci lucrează cu mult spor. Dovadă, cifrele la nivel de judeţ. Terenurile au fost eliberate de resturile vegetale în cea  mai mare parte, adică 97 la sută din suprafaţa totală de 33.100 ha, cea care va fi ocupată cu culturile înfiinţate în această toamnă, cerealele păioase şi rapiţă.

Arăturile ţin şi ele tot acest ritm. Grâul a fost semănat pe  mai mult de 92 la sută din suprafaţa destinată acestei culturi, de 23.210 ha. Mai puţin cu vreo 2165 ha faţă de toamna trecută. S-au terminat însămânţările la orz, triticale, orzoiacă de toamnă şi la rapiţă.

În paralel, mecanizatorii dau „bice” la recoltarea culturilor de toamnă. La floarea soarelui, recoltatul e pe ultima sută de metri, procentul fiind de peste 98 la sută Producţia obţinută este bună, cantitativ şi calitativ. Vom vedea care va fi preţul de valorificare. Previziunile sunt sumbre, răsărita se va vinde cam la jumătate faţă de preţul de anul trecut!

Din păcate, o situaţie asmănătore va fi şi la porumb.  Cultură care, de câţiva ani  se menţine la nivel constant ca suprafaţă ocupată, de aproape 60.000 ha. Porumb pentru consum şi de sămânţă. Cu mici oscilaţii. Acum, faţă de anul trecut,  au crescut supraţele la porumbul pentru consum, dar mai cu seamă la porumbul de sămânţă.  Aici creşterea e de aproape 400 ha. E un semn bun! Sămânţa autohtonă de porumb e mai căutată, pentru că dă roade mai bune pe pământ românesc. În momentul de faţă, păpuşoiul este recoltat pe aproape 80 la sută din cele peste 58.000 ha ocupate cu această cultură. Producţia medie realizată este mai mult decât se estimase în vară. E o treabă bună. Dar nu şi cu preţul de vânzare!

Tina CONDREA