Răţişoara porumbului, leac sigur!

A fost  autorizată folosirea temporară a 4 produse fitosanitare folosite pentru combaterea dăunătorilor Rățișoara porumbului și viermii sârmă. Autorizația este valabilă pentru 80 de zile, termenul limită fiind 20 mai 2015.

Produsele respective pot fi achiziționate numai de agenți economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat numai în instalații profesionale, cu personal calificat. Însămânțarea culturilor agricole se va efectua cu semănători dotate cu echipamente adecvate care să asigure un înalt grad de încorporare în sol și o reducere la minimum a pierderilor și emisiilor de praf, respectând buna practică agricolă. Fermierii au obligația de a anunța în timp util prin înștiințare scrisă, atât primăriile cât și apicultorii din zonă, cu privire la perioada în care se va derula acțiunea de semănat a semințelor tratate cu unul din cele 4 produse autorizate.

*Fitosanitarii, controale în teren

Inspectorii fitosanitari din cadrul Unității Fitosanitare Neamţ vor monitoriza întreaga acțiune, prin efectuarea de controale atât la locurile de tratare a seminței, cât și în câmp, la semănat. De asemenea, aceștia vor informa săptămânal Agenția Națională Fitosanitară cu privire la derularea acestor acțiuni și vor aplica toate măsurile ce se impun conform legislației în vigoare, în cazul nerespectării prevederilor legale.

Este interzisă crearea de stocuri de produse fitosanitare sau sămânță tratată după data de 20 mai 2015.

Rățișoara porumbului își extinde permanent arealul de răspândire în zone care nu erau considerate favorabile pentru atac. Zonele favorabile de atac ale Rățișoarei porumbului erau cu precădere cele sudice și sud-estice. Acum, tot mai mulți fermieri au semnalat prezența acestui dăunător și în nord-estul Moldovei.

Viermii sârmă sunt răspândiți în toate regiunile țării, dar mai ales în zonele de stepă și silvostepă.

Tina CONDREA