Rapiţa, la recoltare!

rapita

rapita

*În acest an, producţii record

*”LA recoltare, depindem de evoluţia vremii…”, a spus Vasile Balcan

A început recoltatul la rapiţă. O cultură care a prins rădăcini şi în pământurile agricultorilor nemţeni. An de an, suprafeţele însămânţate cu rapiţă au tot crescut, ajungând acum la exact 8574 hectare, la nivelul judeţeului Neamţ.

Despre recolta din acest an am discutat cu Vasile Balcan, directorul MARSAT Roman, cel care a adus  rapiţa în judeţul Neamţ, a înfiinţat primele culturi. Am dorit să aflăm şi cât de mult este afectată producţia de ploile şi vântoasele de ultima vreme.

„Mai sunt şi pierderi la rapiţă. Ploile din ultima vreme,  ploi de lungă durată, au influenţat cultura de rapiţă, plantele s-au ramificat, au început să înflorească din nou. Sunt probleme în uniformitatea culturii, a uscării recoltei. Asta îngreunează şi recoltatul culturii de rapiţă.”

La o privire de ansamblu, cum se prezintă cultura, pe ce producţii se mizează, ne spune Vasile Balcan: „Cu una ori alta, producţia este bună, de peste 4000 kg la hectar. Anul acesta, cu cultura de rapiţă, se iese foarte bine. Producţii ca în acest an, nu s-au mai obţinut de când se cultivă şi la noi rapiţă. Este producţia cea mai mare de până acum. Dacă se va reuşi să se recolteze rapiţa pe de toate suprafeţele cultivate, în condiţii bune. Că depindem de evoluţia ulterioară a vremii. Pentru zilele următoare sunt iar anunţate ploi. Până acum agricultorii au fost norocoşi. La stadiul de acum al rapiţei, o ploaie cu vântoasă ar dăuna foarte tare. Sperăm să fie bine până la final recoltării rapiţei.”

Rapiţa este o cultură bănoasă, care are desfacerea asigurată. Asta chiar înainte de se pune sămânţa sub brazdă. Pînă acum, în cea mai mare parte, dacă nu chiar în totalitate, recolta de rapiţă mergea la export. Acum, lucrurile s-au mai schimbat, în beneficiul agricultorului român, cultivator de rapiţă. Nu mai exportă materie primă brută, adică boabe de rapiţă, ci prelucrată. Asta ne-a declarat şi Vasile Balcan: „Rapiţa este cultura care aduce primii bani în agricultură, în ciclu de producţie. Se vinde bine. Deşi tendinţa achizitorilor este de a scădea preţul la recoltare. S-a început cu 13500 lei vechi/km şi s-a ajuns la 12.800. În mare parte, recolta de rapiţă merge la export. MARSAT are contract cu o firmă din Lehliu, unde este prelucrat. Se extrage ulei pentru consum ori pentru rafinării din care se face biodiesel.”

Cum va evolua recoltarea şi producţiile de rapiţă, rămâne de văzut. Depinde foarte mult şi de cum va fi vremea în perioada imediat următoare. Ea poate influenţa ritmul de recoltarea şi  dar şi producţia de rapiţă în sine.

Tina CONDREA