Rapița, cultură nouă, cu profitabilitate ridicată

rapita lan

*În Neamţ s-au semănat peste 7500 ha

Rapiţa este cultură mai nouă, în județ și în țară. Sunt ani buni de când, în fiecare primăvară, se „îngălbenesc” ogoarele. Admirăm lanurile de rapiţă, în floare. Este o cultură care s-a răspândit foarte repede, ocupând suprafețe tot mai mari. Nu întâmplător agricultorul român  a prins drag de rapiţă. Sunt cîteva argumente care o scot în fața  unor culturilor tradiționale. În primul rând, vorbim de profitabilitatea ridicată,  lucrările sunt integral mecanizate, iar vâzarea producţiei este asigurată de la semănat.  Rapița se vinde la un preț bun, imediat după recoltare. De fapt, este cea care aduce primii bani din recoltele anului respectiv. Ceea ce pentru fermier înseamnă foarte mult. A investit mulţi în campaniile din toamnă şi apoi în primăvară, fără ca, în tot acest timp,  să aibă vreun venit. Aşa că  banii scoşi din vânzarea rapiţei sunt foarte  necesari continuării ciclului productiv agricol, dau o „gură de oxigen” acestui proces. Rapiţa se vinde repede și la preț bun.

În această toamnă, la nivelul judeţului,  rapița a fost semănată pe suprafața de 7510 ha, mai mult decât se preconizase la începutul campanii agricole, când se previzionase 7120 ha. Vorbim de o suprafață  cu mult mai mare cu față de cea de anul trecut, care era de doar  6475 ha.

La vremea recoltării rapiței, Vasile Balcan era cătrănit din cauza scăderii dramatice a prețurilor la principalele produse agricole, inclusiv și la rapiță. Mă așteptam să renunțe la această cultură. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. Ne-a şi explicat de ce: „Scăderea prețului la rapiță nu-i chiar atât de dramatică, față de culturile agricole de bază. La recoltare s-a vândut cu 1,5 lei/kg, la un moment dat s-a ajuns la 1,1 lei/kg. Față de celelalte prețuri ale produselor agricole, la rapiță am prins un preț destul de bun. Rapița este cultura care aduce primii bani în firmă, vine cu lichidități imediate. Și floarea soarelui este ușor vandabilă. Doar grâul şi porumbul sunt produsele agricole care se vînd destul de greu, iar banii vin mai tîrziu. Rapița se vinde imediat, la recoltare. Scăderea de preț față de anul trecut este de la 2 lei/km la 1,5 lei/kg. Nu e ca la floarea soarelui, unde diminuarea a fost de la 2 lei/kg la 1 leu/kg. Sau la porumb, de la 1 leu/kg la 0,4 lei/ kg. Față de anul trecut, la rapiță prețul a scăzut doar cu un sfert, la celelate culturi s-a înjumătățit. La porumb prețul e mai jos de atât.”

Rapița e o cultură ceva mai pretențioasă, atât la pusul seminței sub brază, cât şi la vreme cu temperaturi mai scăzute. ”Avem noroc de ploile care au căzut în ultima perioadă. Terenul s-a putut pregătit foarte bine,  s-a semănat în condiții optime. Cum spuneam, suntem spre finalul înfiițării acestei culturi, o parte din rapiță deja a răsărit, arată foarte. Cultura de rapiţă are toate condițiile ca plantele să se dezvolte bine până la intrarea în iarnă.”

Rapiţa arată bine acum, plantele sunt bine dezvoltate, cultura este promiţătoare. Viitoarea recoltă depinde de mai mulţi factori. Cum va fi iarna, cât de repede va veni perioada de îngheț, cât va ține și cât de rece va fi. Depinde și cît de grea va fi iarna, dacă va fi sufiecientă zăpadă. De câţiva ani, în fiecare primăvară, suprafeţe însemnate din această cultură  erau „întoarse”, pentru a se semăna altceva în locul rapiţei distrusă de îngheţ.

Cu excepţia primăverii anului 2013. Poate şi de asta s-a semnat acum mai multă rapiţă.

Tina CONDREA