Rapiţa, cultura cea mai profitabilă!

Tina-Rapiţa*În Neamţ sunt cultivate peste 8500 ha

* Producţie de nivel european

 

Rapiţa rămâne şi în acest an una dintre cele mai profitabile culturi agricole. Fapt confirmat şi de deputalul Ioan Munteanu, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor: „La ora actuală, rapiţa este cea mai profitabilă. Rapiţa a intrat pe tehnologia adevărată abia de vreo 2-3 ani.  Cele mai mari producţii s-au obţinut, de vreo 4 ani la rând, la MARSAT Roman. Cele mai bune producţii din judeţul Neamţ. Din nefericire, anul acesta preţul la rapiţă a scăzut foarte mult. Societăţile mari îşi permit s-o cultive, ele obţin producţii ridicate, o dau la export, aşa îşi scot cheltuielile. Cu toate aceste inconveniente, rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură agricolă.”Facem precizarea că producţii mari de rapiţă au fost obţinute şi la TCE ” 3 Brazi”, de aproape 3300 kg/ha, o producţie de nivel european. De câţiva ani, rapiţa a prins rădăcini şi în pământurile agricultorilor nemţeni. Dovadă că, an de an, suprafeţele însămânţate cu rapiţă au tot crescut, ajungând acum la  8574 hectare, la nivelul judeţeului Neamţ.

Acum, se face pregătirea terenului pentru viitoarea cultură de rapiţă. Exact câtă rapiţă se va semăna, vom şti luna viitoare. Atunci, practic, ar trebui finalizată însămânţarea la cultura de rapiţă.

 

*Rapiţa aduce în fermă beneficii mari

 

Unul din avantajele  culturii de rapiţă este acela că fereşte, într-o oarecare măsură, fermierul de capriciile verii, pentru că rapiţa valorifică bine precipitaţiile căzute peste iarnă şi ajunge la maturitate înaintea instalării secetelor din vara.

Cultura de rapiţă a fost promovată în România, în primul rănd, ca o plantă energetică, din care se obţine biocombustibil. Totuşi, rapiţa este una dintre cele mai importante plante oleaginoase ocupând locul trei în lume, dupa soia şi palmier. Uleiul de rapiţă este un excelent ulei alimentar.

Cultura de rapiță nu este doar o plantă energetică sau cu utilizare alimentară, ea este valoroasă și dintr-o perspectivă agronomică, deoarece aduce în fermă beneficii mari, dar şi multe avantaje. Amintim câteva: este o foarte bună premergătoare pentru toate culturile, dar mai ales pentru cerealele de toamnă; are o piaţă sigură de desfacere a produselor pentru că cererea mondială este mai mare decât oferta; este puţin pretenţioasă faţă de condiţiile pedoclimatice, iar în cazul accidentelor climatice (îngheţ) cheltuielile sunt recuperate aproape integral, mai puţin costurile cu sămânţa; este o specie cu putere mare de compensare după accidente climatice sau tehnologice; valorifică bine îngrăşămintele administrate; tehnologia de cultură a rapiţei nu este complicată şi permite mecanizarea completă.

 

Tina CONDREA