Staţiunea Neguleşti – o stea fără strălucire
Staţiunea Neguleşti este castana fierbinte din mâinile autorităţilor locale şi judeţene nemţene. De fiecare dată când au venit la conducerea Consiliului Judeţean Neamţ, aleşii s-au bătut cu pumnul în piept că vor readuce pe linia de plutire staţiunea. Interesele politice şi financiare au îngropat staţiunea, care în perioada comunistă reprezenta un etalon. Acum, găseşti doar o clădire veche, pierdută în timp, care funcţionează doar ca salon pentru organizat nunţi şi botezuri.
Staţiunea balneo-climaterică Neguleşti, aşa cum este cunoscută, se află în comuna Piatra Şoimului, la 25 de km de municipiul Piatra Neamţ. Situată la o altitudine de circa 400 de m într-o zona de un pitoresc şi farmec aparte, cu dealuri şi coline împădurite, la poalele Carpaţilor Răsăriteni, la confluenţa muntelui Goşman cu depresiunea Cracău – Bistriţa, a atras încă de la sfârşitul secolului al XIX – lea iubitorii de natura.
Istoricii susţin că staţiunea balneo-climaterică Neguleşti a fost înfiinţată în anul 1874. Activitatea a fost reluată în 1935, când baza de tratament a fost reamenajată şi a funcţionat până în 1962. Atunci a fost demolată de comunişti şi în 1978 a fost pus în aplicare un plan de valorificare a apelor de la Neguleşti. Studiile hidrogeologice au fost efectuate în perioada 1982-1983, iar pe baza acestora, în 1986 a început construirea bazei de tratament. După Revoluţie şi până în prezent, aşa-zisa staţiune a funcţionat şi funcţionează ca unitate de cazare, fără să aibă funcţională baza de tratament. Apele de Negulesti sunt clorosodice, magnezice si iodurate, având efect terapeutic asupra afecţiunile reumatice, neurologice ale aparatului locomotor, pulmonare cronice şi ginecologice. Cu toate acestea, tăcerea, paragina şi dezinteresul domnesc la Neguleşti.
Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de vremurile regimului comunist când staţiunea atrăgea numeroşi turişti şi susţin ca nepăsarea a conduc la pierderea acestui punct turistic. O batrana a spus că „era bine înainte, veneau turişti mulţi. Păcat că s-o distrus. Dacă mai era un an comunismul era bine. Era altceva. Nu ştiu ce s-o întâmplat, de pe vremea lui Ceauşescu o rămas aşa. „
După 1989, staţiunea a trecut în administrarea Ministerului Sănătății apoi a mai multor societăţi aflate în subordinea Consiliului Judeţean Neamţ, însă lipsa unui management eficient și a resurselor necesare pentru modernizare a dus la “înmormântarea” unui obiectiv turistic important pentru judeţul Neamţ. În prezent, staţiunea este administrată de societatea „Neamţ Turism”, condusă prin interimat de Mădălina Ciubotaru.
Situaţia este înceţoşată deoarece interimatul se tot prelungeşte, firma merge numai pe pierderi, iar scandalurile cu iz politic şi personal se ţin scai. „Tot era pasată ba pe la Troleibuzul, ba pe la Apa Serv. S-a înfiinţat această societate Neamţ Turism. Ne-am gândit să rentabilizăm şi să modernizăm staţiunea cu sprijinul CJ, însă din păcate nu am avut posibilitatea să alocăm fonduri. A fost numit un Consiliu Administraţie, care încearcă să ţină pe linia de plutire staţiunea, însă nu s-a reuşit. An de an au fost înregistrate pierderi. Am completat şi numit AGA şi trebuie făcute diligenţe pentru organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director. Acum există unul interimar, de 1 an si sunt probleme cu plata salariilor şi utilităţilor. În noiembrie, restanţele la furnizori nu erau prea mare, însă problema este la salarii, fiind înregistrate restanţe. Sper că noul AGA îşi va intra în atribuţii. Sunt deficienţe în managementul societăţii, însă AGA trebuie să le rezolve şi noi vom monitoriza activitatea societăţii”, a comentat Dan Manoliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
Autorităţile locale din Piatra Şoimului visează la beneficiile unui astfel de obiectiv turistic însă „ ne punem încrederea în Consiliul Judeţean că se va dezvolta. Suntem în parteneriat public privat, 5% deţine primăria, prin terenuri şi 95 % CJ, prin clădiri. Apa este bună, că s-au făcut analize. De mult, bătrânii spun că veneau oameni pe targă şi plecau pe picioare. Făceau băi în ciubere. După 1989 o fost plimbată de la o societate la alta. Au venit şi nişte olandezi, însă au dat înapoi pentru că nu s-au înţeles. Speranţa moare ultima şi e păcat să nu fie valorificate apele”, a povestit Ioan Otel, viceprimar comuna Piatra Şoimului.
Conducerea Consiliului Judeţean Neamţ caută soluţii pentru redresarea activităţii staţiuni, însă totul se rezumă la idei şi proiecte pe hârtie, pentru că bani nu sunt. „Baza de tratament nu mai există, însă firmele care s-au perindat nu au avut capacitatea să o administreze. Avem probleme şi că nu există apă şi canal şi este obligatoriu ca să clasificăm locaţia ca staţiune . Oficial hotelul are 2 stele, însă faptic nu există. Am tot trimis hârtii la Bucureşti pentru a obţine bani pentru partea clinică şi cazare, însă nu am primit nimic”, a completat reprezentantul Consiliului Judeţean Neamţ.
Localitatea Neguleşti din comuna Piatra Şoimului, este recunoscută de intituţiile centrale ca localitate cu potenţial balneo-climateric, fiind cuprinsă în planurile de dezvoltare şi valorificare în domeniul turismului şi planurile de amenajare a teritoriului.
Apele din izvoarele minerale din Staţiunea Neguleşti pot fi folosite pentru: stări preartrozice;
reumatism degenerativ-artroze ale coloanei şi articulaţiilor periferice; reumatism abarticular-tendiniţe, periartrite; sechele musculo-articulare şi nervoase periferice, după traumatisme.
Pentru a pune în funcţiune baza de tratament din Staţiunea Neguleşti este necesară alocarea unor fonduri considerabile pentru finalizarea şi dotarea acesteia, fonduri pe care nici Consiliul Judeţean Neamţ şi nici societatea care gestionează în prezent staţiunea nu le deţin. În vederea realizării lucrărilor de reamenajare, reabilitare şi modernizare a bazei de tratament, constând în spatii de tratament : băi la cada, săli de recuperare şi masaj, cabinete medicale, bazin de recuperare, spaţii administrative şi utilităţi, Consiliul Judeţean Neamţ a realizat studiu de fezabilitate, însă până la includerea acesteia în circuitul staţiunilor turistice balneare, climatice si balneoclimatice este cale foarte lungă.
Gianina TOT