Punctajul minim de calitate face diferența: proiectul intră ori nu la finanțare

*Sistemul de la noi, unic în Europa!

O cerere de finanțare cu fonduri europene, pentru a fi admisă la selecție, trebuie să îndeplinească punctajul aferent pragului de calitate lunar al fiecărei submăsuri. În prima lună vin fermierii care își autoevaluează proiectele la 85 de puncte, în luna următoare cei cu 75 de puncte și așa mai departe până la pragul minim de 20 de puncte. Sau de 10 puncte la investițiile pomicole. Procedura poate favoriza solicitanții care au proiecte de 20 de puncte, în detrimentul celor care au proiecte cu 85 de puncte. Sistemul actual de depunere a proiectelor este unic în Europa, mergem pe o cale nebătătorită și riscăm să avem mari probleme, susține acum ministrul agriculturii.

*Autoevaluarea proiectelor

Fiecare potențial beneficiar își face singur evaluarea propriului proiect pentru a stabili câte puncte are, ținând cont de criteriile de selecție. În funcție de autoevaluarea realizată, solicitantul va depune proiectul în luna în care se va încadra din punctul de vedere al punctajului estimat. Exemplu: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 de puncte, solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii, când pragul de calitate este de 85 de puncte, dar va fi evaluat începând cu a doua luna când pragul de calitate va fi de 75 de puncte.

Dacă se constată că solicitantul și-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân sume disponibile după selectarea celorlalte proiecte.

În sinteză, prezentăm pragurile lunare minime de calitate pentru 2016.

*Investiții în ferme pomicole

Pentru exploatațiile agricole, fondurile europene alocate deja s-au epuizat, spre dezamăgirea fermierilor care nu au mai apucat să-și depună proiectele.

În sectorul pomicol, investițiile urmăresc creșterea competitivității exploatațiilor prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și mărirea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Măsura a fost lansată în luna mai cu punctajul minim de 40 puncte, acum este de 35 de puncte, iulie – 30, august – 20, iar în septembrie și octombrie 10 puncte.

Pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și dezvoltarea de produse agricole, proiectele au plecat de la 45 de puncte în luna mai, iunie – 40, iulie – 35, august -25, iar pentru septembrie și octombrie 25 puncte.

Pentru realizarea investițiilor privind procesarea și comercializarea produselor pomicole, proiectele au plecat de la 40 de puncte în luna mai, 35 în iunie, 30 în iulie, 20 în august, iar în septembrie și octombrie vor fi 10 puncte.

*Instalarea tinerilor fermieri

La stabilirea pentru prima data a tinerilor fermieri ca șefi sau conducători unici ai unei exploatații agricole, proiectele implementate cu fonduri europene au punctaje mai mari. S-a pornit cu 75 de puncte în aprilie și mai, 65 – iunie, 55 – iulie.

Pentru dezvoltarea fermelor mici, pragul minim de calitate a fost mai scăzut. Primele proiecte au fost depuse în luna aprilie cu un 55 de puncte, 45 pentru iunie, 35 – iulie, 25 – august și 15 puncte pentru lunile septembrie-octombrie.

Anul trecut, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit 7.697 proiecte, cu o valoare totală de peste 1,55 miliarde de euro. Din Neamț s-au depus 43 de proiecte.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU