Protecția plantelor, subvenția și amenda

Tina-Protecția plantelorDin acest an, s-au înăsprit măsurile privind protecția mediului, schimbările climatice, bunele practici agricole, sănătatea publică, a animalelor și a plantelor, precum și bunăstarea animalelor. De respectarea acestor cerințe depinde plata subvențiilor, dar și accesarea fondurilor europene pentru anumite proiecte din agricultură.

Dr. ing. Ioan Ghiuță, directorul Oficiului Fitosanitar Neamț ne-a vorbit de noile reglementări în domeniul protecției plantelor: „Cerințele cresc an de an. Este foarte posibil ca, de anul viitor, să se ceară verificarea inspecției periodice la mașinile de aplicat tratamentele la plante. Fermierii trebuie să utilizeze numai produse de protecție a plantelor omologate, doar în scopul pentru care au fost omologate și numai în conformitate cu instrucțiunile de utilizare. Produsele de protecție a plantelor clasificate ca fiind foarte toxiceși toxicevor fi utilizate numai de persoanele juridice care dețin autorizațieemisă de Oficiul Fitosanitar Neamț. Agricultorii nu trebuie să aplice tratamente cu produse fitosanitare în zonele de protecție a resurselor de apă, cele de protecție sanitară și ecologică, precum și în alte zone legal protejate. Fermierii trebuie să respecte condițiile de depozitare, manipulare și de utilizare a produselor de protecție a plantelor în exploatațiile agricole. Este obligatorie păstrarea, cel puțin 3 ani, a documentelor de evidență contabilă a produselor de protecție a plantelor, depozitate și utilizate în exploatație, precum și Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor“.

Fermierii vor ține evidența la zi, după efectuarea fiecărui tratament.

*Amenzi foarte mari

De cum sunt utilizate și păstrate produsele de uz fitosanitar depinde plata subvențiilor și alocarea fondurilor europene fermierilor. Nici amenzile aplicate nu sunt de neglijat.

Constituie contravenție nerespectarea de către producători, furnizori, distribuitori, importatori și exportatori a prevederilor privind menținerea evidenței, pe o perioada de cel puțin 5 ani, a produselor de protecție a plantelor pe care le produc, le importă, le exportă, le stochează sau le introduc pe piață, fiind sancționata cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei.

Tot contravenție este și nerespectarea de către utilizatorii profesioniști a prevederilor privind menținerea evidenței pe o perioadă de cel puțin 3 ani a produselor de uz fitosanitar pe care le utilizează, fapta fiind sancționată cu amendă de 8.000 – 10.000 lei.

Tina CONDREA