Propunere legislativă / ADS să arendeze ori să concesioneze teren tinerilor fermieri

 

*Suprafața ar putea fi de maximum 50 de hectare

Agenția Domeniilor Statului – ADS ar putea fi obligată să concesioneze sau să arendeze terenuri agricole tinerilor care doresc să facă agricultură, potrivit unei inițiative legislative depuse în Parlament. Suprafața maximă este de 50 hectare teren agricol, iar tânărul fermier să aibă vârsta de până la 40 ani. Scopul inițiativei legislative este de sprijinirea înființării unor ferme model.

Inițiatori au venit și cu argumente pentru a susține adoptarea noii măsuri, precizând că este nevoie de un program special pentru tinerii fermieri prin care să se ofere un pachet de măsuri integrate în contextul unui ajutor mai semnificativ, din care să nu lipsească accesul la terenul agricol proprietate publică și privată a statului.

*A fost și o altă propunere

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, s-a arătat dispus să susțină o măsură prin care ADS să acorde cu titlu gratuit pământ pentru tinerii care au pregătirea necesară să îl lucreze. Mai exact, și-a propus să sprijine tinerii absolvenți ai universităților cu profil agricol să înceapă o afacere în acest sector pentru care s-au pregătit. S-a gândit și la un proiect de act legislativ inspirat după modelul portughez, prin care tinerii specialiști care doresc să-și deschidă o fermă să beneficieze de 50 de hectare de teren acordat cu titlu gratuit de la stat.

Ulterior, Achim Irimescu a revenit cu precizări, arătând că măsura ar fi dificil de implementat întrucât ADS nu deține suprafețe agricole pentru a acorda câte 50 ha noii generații de agricultori, dar că va discuta în Parlament detaliile și oportunitatea unei astfel de propuneri. Au apărut comentarii împotriva acestei propuneri, considerată a fi discriminatorie. „Cadoul“ merge numai spre o anume categorie de tineri…

Acum, tinerii fermieri care doresc să-și deschidă o afacere în agricultură au la dispoziție o finanțare specială inclusă în noul PNDR, prin care pot accesa fonduri în limita a 50.000 de euro/proiect. Nu sunt vizați doar tinerii cu studii superioare, de banii europeni pot beneficia și absolvenții de liceu. Finanțarea nerambursabilă se achită tinerilor fermieri în două tranșe: în procent de 70 la sută la semnarea cererii de finanțare și diferența în minimum 3 ani.

Pentru a facilita accesul la finanțare, institutele de specialitate au elaborat proiecte-tip ce pot fi adaptate și depuse la AFIR fără cheltuieli suplimentare cu consultanța.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU