Proiectele supraevaluate, la coadă!

Tina-ProiecteFermierii  care vor să acceseze fonduri europene nerambursabile alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 trebuie să știe că proiectele europene supraevaluate cu mai mult de 20% din punctajul real vor fi trecute automat pe ultimele poziții din clasament, riscând să nu mai beneficieze de finanțare în acea sesiune.

Detalii ne-a oferit Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț: ”Când se depune un proiect european, beneficiarul își face o autoevaluare a punctajului, în baza căruia dosarul este prioritizat în evaluare sau nu. Proiectele sunt ordonate de către sistem descrescător, în funcție de autoevaluarea pe care și-o face beneficiarul. Cele cu punctaj superior, intră primele în evaluare. Dacă punctajul este supraevaluat cu mai mult de 20% din punctajul real, proiectul merge automat pe ultimul loc, și se selectează, numai dacă mai prinde finanțarea din ultima lună”.

Prin noua modalitate de selecție se urmărește ca prioritizarea să dea posibilitatea ca proiectele care au cele mai mari șanse să primească finanțare europeană. Cei care își supraevaluează din greșeală sau intenționat proiectul au posibilitatea să primească finanţări în următoarele sesiuni.

Proiectul supraevaluat nu este declarat neeligibil și nici nu este respins, motiv pentru care această mutare la coada clasamentului nu este considerată a fi o sancțiune mutarea lui pe ultima poziție.

Fermeriul al carui proiect nu a fost selectat pentru evaluare, nu va fi nevoit să îl redepună pentru următoarele sesiuni.

Avantajul sistemului este că proiectele care nu sunt selectate, rămân în sistem și intră automat în urmatoarele sesiuni. În luna următoare sau în viitoarele sesiuni din urmatorul an. Nu mai trebuie ca potențialul beneficiar să-și retragă proiectul, ca să-l redepună. Poate dacă intră dintr-un an în altul, și se modifică modalitatea de acordare a punctajului, fermierul va fi nevoit sa facă o noua autoevaluare pentru proiectul respectiv, la începutul următoarei sesiuni.

Tina CONDREA