Programul „Tomata”, în faza de plantare

*51 de legumicultori nemțeni, înscriși în program
*17 fermieri vin cu recoltă în primul ciclu de producție
*Ajutor de 3000 euro, plătit într-o singură tranșă
Programul „Tomata” a intrat în cel de al doilea an de finanțare, legumicultorii nemțeni fiind acum foarte ocupați cu plantarea roșiilor în sere și solarii.
Detalii ne-a oferit Andi Grecu, director adjunct la Direcția Agricolă Neamț: „Până la această dată, 51 de legumicultori nemțeni s-au înscris în acest program destinat leguicultorilor care cultivă roșii în spații protejate. Aproape dublu față de anul trecut, când în program au fost înscriși 34 legumicultori nemțeni. Din cei 51 legumicultori nemțeni, 17 vor să vândă producția în primul ciclu de producție, adică până la sfârșitul lunii mai 2018. Până acum, 14 legumicultori nemțeni deja au plantat roșiile în sere și solarii. Sperăm să se încadreze cu toții în perioada stabilită de Ministerul Agriculturii pentru comercializarea tomeatelor. Este un program de succes, care s-a bucurat de interes și din partea legumicultorilor nemțeni. Mai ales după ce au văzut că au primit toți banii imediat ce au depus documentele doveditoare.”
În agricultura nemțenă, la plată au intrat anul trecut 34 legumicultori care au cultivat roșii în spații protejate, doi dintre ei primind banii din primul ciclu de producție. Este vorba de SC „Marsat” Roman și Adrian Cercel din satul Goșmani, comuna Români. De precizat că, doar la „Marsat” Roman roșiile se cultivă în sere, în rest sunt culturi în solarii.
*Producția din primul cuiclu, vândută până la finele lunii mai
Ajutorul de minimis acordat leguicultorilor pentru roșiile cultivate în sere și solarii este de 3.000 de euro pentru 1.000 mp, pentru soiuri românești. Legumicultorii trebuie să facă dovada obținerii unei producții de minim 2 kilograme tomate/metru pătrat, să valorifice o cantitate de minim 2.000 kilograme tomate, dovedită cu documente justificative.
În cazul în care legumicultorii nu comercializează întreaga cantitate de 2000 kg tomate în ciclul 1, respectiv perioada ianuarie – mai, poate să o completeze în ciclul 2, care se derulează în lunile noiembrie – decembrie. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranșă.
Producătorul poate să își valorifice producția oriunde în piață, în târguri, magazine, la bufete și restaurante, unități de procesare, cu condiţia de a face dovada vânzării cu carnetul de comercializare.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU