Produsele fitosanitare, suprataxate!

Tina-Produse suprataxateFermieri, vi se pregătește ceva! Se discută despre extinderea ariei de taxare și asupra produselor de protecție a plantelor, prin includerea unei noi taxe de 2% din valoarea de achiziție a preparatelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piața națională de către operatorii economici. Proiectul face totuși o excepție notabilă, care se referă la preparatele utilizate pentru fertilizare.

Asta înseamnă că în cazul preparatelor, și implicit al produselor de protecție a plantelor fabricate în țară, apare fenomenul de dublă taxare. Substanța activă clasificată ca fiind periculoasă pentru mediu este taxată cu 2% la furnizorul de materii prime, iar în momentul în care intră în componenta preparatelor devine din nou obiect de taxare, prin taxa de 2% propusă a fi aplicată la valoarea preparatelor, dacă acestea sunt clasificate ca fiind periculoase pentru mediu.

 Costuri de producție mai mari


Produsele de protecție a plantelor păstrează culturile în siguranță față de boli și dăunători, având o contribuție semnificativă în asigurarea securității hranei. Introducerea noii taxe va duce la creșterea costurilor de producție pentru utilizatorii finali – fermierii și, implicit, la scăderea competitivității sectorului agricol pe piețele europene. Fermierii români alocă inputurilor sume semnificativ mai mici în comparație cu cei din alte țări europene. Prin urmare, o creștere a costurilor de producție nu poate duce decât la o scădere a disponibilității agricultorilor de a-și majora investițiile în tehnologii mai performante. Din aceasta perspectivă, specialiștii agricoli consideră că exceptarea produselor de protecție a plantelor din textul de lege este cel puțin la fel de justificată pentru agricultori ca și exceptarea fertilizanților.

 Exceptare justificată 


Exceptarea produselor de protecție a plantelor este justificată și de scopul pentru care sunt utilizate: cel de protecție a plantelor sau a produselor vegetale împotriva tuturor organismelor dăunătoare și de prevenire a dezvoltării unor asemenea organisme, precum și de influențare a proceselor de dezvoltare ale plantelor. Produsele de protecție a plantelor sunt fundamentale pentru o agricultura eficientă și durabilă, contribuind la producerea unei cantități necesare de hrană, accesibilă și de înaltă calitate. În plus, acestea sunt supuse unui proces amplu de autorizare, pe parcursul căruia se efectuează studii de comportare în mediu și de ecotoxicologie riguroase, care atestă faptul că, utilizate corespunzător și conform recomandărilor de pe etichetă, produsele sunt sigure pentru mediul înconjurător și pentru utilizatori.

Impunerea unei taxe suplimentare de 2% pentru produsele de protecție a plantelor dezavantajează agricultorii, ducând la scăderea profitului. Cu siguranță, cei mai afectați vor fi  fermierii mici, fără putere financiară, iar prin adoptarea unor măsuri de această natură există riscul ca fermierii să se reorienteze către alte domenii de activitate.

Tina CONDREA