Produse alimentare, după reţete consacrate

*Legislație drastică privind aceste preparate culinare

*În galantare, măfuri de calitate superioară garantată!

*În Neamț, sunt atestate 9 produse din carne și lapte

Pe piața produselor alimentare avem legislație specifică pentru 3 categorii de preparate culinare, fiecare cu specificitatea lui. Una reglementează obținerea de produse tradiționale, iar cealaltă, produsele realizate după rețete consacrate românești. Mai nou, au apărut reglementări privind dreptul de utilizare facultativă a denumirii “produs montan” pe eticheta mărfurilor agro-alimentare obținute.

S-a venit cu acte normative clare pentru a nu mai persista confuzia între producătorii reali de produse tradiționale ori după rețete consacrate românești și cei care produc în regim industrial, dar și cei care achiziționează materie primă din zone consacrate, o procesează primar și o vind drept produs tradițional.

Noua legislație privind produsele obţinute după reţete consacrate româneşti pune la grea încercare operatorii din domeniul obţinerii şi comercializării acestor mărfuri. Drept urmare, numărul atestatelor pentru produsele culinare obţinute după reţete consacrate românești a scăzut foarte mult.

La ora actuală, doi agenţi economici nemțeni au 9 produse atestate ca fiind obținute după rețete consacrate românești. Un operator lucrează în domeniul lactatelor cu 2 produse atestate, iar celălalt are atestate 7 preparate din carne.

*Pașii de urmat în drumul spre atestat

Acum sunt clar reglementate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reteţelor consacrate româneşti, în vederea înregistrării în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Înregistrarea produselor alimentare obţinute conform reteţelor consacrate româneşti este voluntară.

Operatorii care doresc să se înscrie în R.N.R.C trebuie să depună la Direcţia Județeană pentru Agricultură Neamţ cerere tip pe cod categorie şi cod produs, dovada autorizării sanitar -veterinară, contractul cu un laborator autorizat, reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi lista utilajelor, schiţa spaţiilor, capacităţile de productie, actele de înfiinţare ale societăţii. Aici se vor verifica documentele şi se va comunica în scris solicitantului daca exista neconformităţi. După aceată etapă, se va verifica la faţa locului veridicitatea datelor înscrise în documentele trimise de solicitant la Direcţia Județeană pentru Agricultură Neamţ.

După primirea rezultatelor, dacă se confirmă autenticitatea produsului, acesta va fi înscris în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Operatorului respectiv i se va elibera atestatul, care va certifica faptul că produsul respectă reteţa consacrată românească. Totodată, va primi un număr de înregistrare şi dreptul de folosire al logo-ului „reţetă consacrată”.

Reţeta consacrată este o reteţă propusă de patronatele din domeniu şi publicată pe site-ul Ministerul Agriculturii. Listele cu reţetele consacrate se vor actualiza permanent şi vor fi publicate pe site, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar.

Reţeta consacrată ar putea însemna renunţarea la aditivi alimentari, care nu se utilizau în urmă cu 30 de ani. Prin acest act normativ producătorii trebuie să respecte condiţii de calitate, de compoziţie, de ingrediente.

În concluzie, produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate, vor avea o calitate superioară garantată!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU