Procesiune de Florii

13/04/2014

florii4

Cel mai paşnic şi frumos marş pe străzile din Piatra Neamţ a fost sâmbătă când, şi în acest an, Protopopiatul Piatra Neamţ a organizat tradiţionala procesiune de Florii.
Sute de preoţi, dascăli şi cântăreţi bisericeşti şi un convoi de circa 1000 de oameni au străbătut câteva din cele mai importante artere din Piatra Neamţ
Punctul de plecare a fost şi în acest Ajun de Florii Biserica Sfântul Ioan din apropierea Spitalului Judeţean Neamţ de unde clericii şi enoriaşii au pornit cu flori, lumânări şi ramuri de salcie în mîini.
În fruntea cortegiului s-a aflat o icoană imensă, cu scena Mântuitorului care intră în Ierusalim, purtată pe umeri de patru tineri îmbrăcaţi în strai popular. Tot în haine tradiţionale erau şi ceilalţi adolescenţi care purtau prapurii şi alte însemne religioase
Procesiunea a trecut apoi prin Piaţa Mihail Kogălniceanu, strada Mihai Eminescu, Piaţa Ştefan cel Mare şi s-a oprit la Curtea Domnească.
La Biserica Sfântul Ioan Domnesc, oamenii au asculat slujba oficiată de preoţi, în ciuda ploii mocăneşti şi reci care a biciuit ieri manifestarea.
Întreaga acţiune de ieri a avut, pe traseul deplasării, sprijinul unor echipaje de Poliţie şi Jandarmi însă, din fericire, nu s-a semnalat niciun eveniment nedorit.
„Prin această procesiune religioasă reamintim tuturor celor din oraş, tuturor creştinilor, despre momentul Intrării Mântuitorului în Ierusalim. Retrăim împreună acele moment şi pregătim sufleteşte intrarea în Săptămâna Patimilor”, precizat preot Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.

D. VINCA
Foto: Protopopiatul P. Neamţ

florii10 florii9 florii8 florii7 florii6 florii5 florii3 florii2 florii1

< Articolul anterior
Pozna zilei