Procesatorii alimentari au scăpat de monitorizare

Tina-Procesatori alimentariInițial,  Ministerul Agriculturii era hotărât să stea cu ochii pe producătorii din industria alimentară. Proiectul legislativ prin care procesatorii urmau să fie monitorizați, ca nu cumva să comercializeze produse contrafăcute, a fost retras brusc. Ministrul Achim Irimescu spune că a fost o greșeală!

Proiectul ar fi fost retras la presiunile producătorilor din industria alimentară, care se confruntă acum cu o altă mare problemă: mărirea exagerată a taxei de ambalaj de la 65 lei/tonă la 2.000 lei/tonă. Procesatorii din sectorul alimentar au făcut presiuni întrucât legislația europeană nu prevede ca Ministerul Agriculturii să verifice ce și cum se produc alimentele de către procesatori. Rețeta producătorului e treaba producătorului, fiind tras la răspundere când nu respectă caietul de sarcini.

În trecut au existat mai multe intenții ale Ministerului Agriculturii de a controla procesatorii, pentru a preveni comercializarea produselor alimentare contrafăcute sau nerespectarea rețetei. Pe etichetă ar trebui scrise toate informațiile legate de rețeta folosită și de ingrediente. Din păcate, consumatorul se orientează spre produsele ieftine și nu prea ține seama de ce este trecut pe etichetă.

Ministerul Agriculturii nu renunță total la ideea monitorizării procesatorilor alimentari, promițând că va reveni cu proiectul de modificarea a legislației în domeniu, dar într-o altă formă.

Se motivează că, în ultimii ani, se constată o scădere a încrederii populației în calitățile nutriționale ale produselor alimentare de pe piață, determinată de anumite practici ale unor procesatori de substituire sau diminuare a unor materii primare, prin înlocuirea unor ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional cu unele mai ieftine, cu adaosuri de aditivi pentru mascarea unor defecte, cu utilizarea de ingrediente și aditivi alimentari în doze mai mari decât cele recomandate sau comercializarea uni produs contrafăcut.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU