Procesare produsele agricole pe bani europeni

Tina-Procesare*Proiecte se depun până pe 18 decembrie *Din Neamț nu a fost depusă nici o cerere de finanțare

Fermierii mai au la dispoziție mai puțin de o lună  pentru  accesarea fondurilor europene nerambursabile destinate procesării, comercializării și marketingului produselor agricole.  Sector în care, până acum, agricultorii nemțeni nu au depus nici un proiect.

Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț, ne-a prezentat tipurile de investiții care pot fi realizate cu bani europeni și lista cheltuielilor eligibile la finanțarea europeană.

*Cheltuieli eligibile

Finanțarea europeană se acordă pentru construcția, extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de procesare; achiziționarea, inclusiv în leasing de utilaje noi, instalații, echipamente și mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime, comercializării produselor agro‐alimentare în cadrul lanțurilor alimentare integrate. Sunt permise și achiziționarea utilajelor, instalațiilor, echipamentelor necesare activității descrise prin proiect, precum și cele utilizate pentru scăderea consumului de energie.

Se finanțează și cheltuielile pentru îmbunătățirea controlului calității și de conformitate cu noile standarde impuse de legislația europeană pentru procesarea și comercializarea produselor agro‐alimentare, cheltuielile aferente marketingului produselor obținute, costurile pentru organizarea și implementarea sistemelor de management a calității și de siguranță alimentară, daca sunt în legătură cu investițiile corporale ale proiectului.

Nou! Sunt incluse la finanțare europeană cheltuielile pentru consultanță, proiectare, monitorizare și management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economica și de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor, precum și cele privind obținerea avizelor și autorizațiilor necesare implementării proiectelor.

*Valoarea proiectelor, între 1 și 2,5 milioane euro

Sprijinul nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători sau cooperative și 40% pentru alte întreprinderi. Sprijinul nerambursabil nu va depăși 1.000.000 euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat; 1.500.000 euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;

2.500.000 euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU