Proceduri simplificate, birocrație mai puțină

Tina-proceduri simplificate*Rezultatele încă nu se văd și tot mai puține fonduri europene sunt accesate de fermieri *În Neamț există doar 20 de beneficiariAu mai rămas doar două săptămâni până la închiderea sesiuni de primire a proiectelor fermierilor interesați de accesarea fondurilor europene. Au fost deschise la finanțate 10 măsuri pentru ei, iar fermierii nemțeni au depus 20 de proiecte, doar pentru 5 măsuri. Le reamintim că în noua alocare financiară europeană s-a venit în sprijinul fermierilor cu multe noutăți, precum depunerea online a proiectelor, sesiunea continuă de primire, evaluarea lunară, reducerea numărului de avize și acorduri necesare demarării proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. O altă noutate o reprezintă existența unei baze de date cu prețuri de referință disponibila pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 are disponibile două noi măsuri de finanțare, una dedicată în mod special start-up-urilor, iar cealaltă fiind axată pe finanțarea fermelor mici. Finanțarea fermelor mici este continuarea proiectelor fermelor de semi-subzistență, într-o etapă superioară. Dimensiunea fermei trebuie sa fie cu o treaptă peste ferma de semi-subzistență. Mai explicit, limita inferioară a fermei mici este calculată ca limită superioară a fermei de semi-subzistență din programul trecut. Măsura oferă și acum finanțare 100% nerambursabilă, acordată în două tranșe.

*Depunere continuă a proiectelor

Modul depunerii proiectelor s-a schimbat foarte mult față de vechiul PNDR. Este o nouă gândire. Acum se pot depune proiecte tot timpul anului. În fiecare lună se stabilește un prag de punctaj, în urma căruia proiectele sunt selectate. Punctajul descrește de la o lună la alta, ceea ce înseamnă că proiectele vor intra treptat în sistem, în funcție de punctajul pe care îl au.

Proiectul se depune online, existând și două excepții: fermele mici și tinerii fermieri. Adică acolo unde solicitanții pot depune proiecte și pe suport de hârtie. Prin acest mod de lucru se elimină drumurile pe care le făceau fermierii la oficiile județene. Mai mult decât atât, se elimină interacțiunea dintre experții agențiilor și beneficiari. Este mult mai obiectivă și mai transparentă această procedură.

O alta noutate este că tot fluxul de derulare a proiectelor este informatic, inclusiv partea achizițiilor de servicii, bunuri cu sau fără montaj, precum și pentru execuția de lucrări. Dacă este nevoie de informații suplimentare, ele se pot solicita tot prin acest sistem informatic.

*Autoevaluarea proiectelor

Un alt element de noutate este că, atunci când depune proiectul, beneficiarul își face o auto-evaluare a punctajului, în baza căruia proiectul este prioritizat sau nu în selectarea la finanțarea europeană.

Proiectele sunt ordonate descrescător de către sistem, în funcție de autoevaluarea pe care și-o face beneficiarul. Cele cu punctaj superior intră primele în evaluare. Daca punctajul este supraevaluat cu mai mult de 20% din punctajul real, proiectul merge automat pe ultimul loc. Se selectează numai dacă mai prinde finanțare în ultima lună. Nu este o sancțiune, pentru că respectivul proiect nu este declarat neeligibil și nici respins, ci pur si simplu cade pe ultimul loc, riscând să nu mai prindă finanțare pentru anul respectiv.

Un alt avantaj al sistemului este că proiectele care n-au fost selectate rămân în sistem, intrând automat în următoarele sesiuni. Nu mai trebuie ca potențialul beneficiar să-și retragă proiectul, să-l redepună.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 are alocată o finanțare europeană în valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adaugă și o cofinanțare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investiții ajungând astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Tina CONDREA