Prima livadă ecologică nemţeană 

Tina-Livada eco, foto Elena Pleºca*În Cuci, cireşi din soiuri alese

Înfiinţarea unei livezi în sistem ecologic nu-i o treabă deloc uşoară. În plus, este şi foarte costisitoare. E nevoie de perioada de conversie, cea de trecere de la agricultura tradiţională la cea ecologică. Pentru livezi, ea durează 3 ani. Timp în care faci „detotoxfirea” pământului, aplici „tratamentele” necesare. Perioadă în care „bagi” mulţi bani în respectivul teren, dar nu scoţi absolut nici un câştig. Abia după 3 ani, poţi planta pomii. Până la rodire, mai trece o bună bucată de timp.

Pe Elena Pleşca, inginer agronom de meserie, am întâlnit-o vara trecută. Era în căutarea terenului propice pentru înfiiinţare unei livezi. Nu una oarecare, ci neapărat ecologică! Aflasem apoi că a făcut tranzacţia funciară, pentru exact 30 de hectare. Într-un loc cât se pare de nimerit pentru o livadă. În satul Cuci, din comuna Bozieni.

Cireșari din tată-n fiu

Foarte hotărâtă, inginera Pleșca ne-a relatat: „Nu, sigur că nu am renunţat la livada ecologică de cireşi. Din contra, sunt mai îndârjită acum, vreau neapărat să ne îndeplinim visul. Este o afacere de familie, de asta vorbesc la plural. Şoţul meu, Marius Pleşca, un priceput inginer horticultor, este alături de mine. Mai târziu, ni se va alătura şi fiul nostru Ciprian, foarte pasionat de meseria tatălului său. Nu ştiu ce va face fetiţa noastră Lia, e prea micuţă acum. Ca să revin la viitoarea livadă ecologică, cu siguranţă ea va fi înfiiţată. Acum suntem în aşteptarea fondurilor europene, să vedem cu ce noutăţi vor veni, cât vor fi de accesibile. Nu vrem să ratăm ocazia,  dacă apare vreo oportunitate”.

Şi, cu siguranţă, vor fi. Pentru o astfel de afacere se întrevăd două posibilităţi de finanţare, banii europeni vor veni pe două direcţii. Pentru prima dată, în viitoarea alocare financiară europeană 2014-2020, la finanţare vor intra două măsuri. Una cu „dedicaţie specială” pentru pomicultură, cealaltă pentru agricultura ecologică.

*Livadă pentru fiul meu…

Locul ales pentru livada eclogică de cireşi a fost ales cu foarte mare grijă, aşa cum face un adevărat specialist agricol. Pentru o astfel de afacere, ai nevoie un anume tip de sol,  adică de un teren cu o anumită înclinare şi expunere la soare. Dacă vrei să obţii producţii mari, de cea mai bună calitate: „Pentru viitoarea livadă ecologică am preluat un sediu şi terenul pe care era o plantaţie viticolă care a aparţinut fostului IAS Cuci, din comuna Bozieni. Acum, via  este defrişată în totalitate. Vom pregăti terenul”, ne spune Elena Pleşca.

Până să se coacă cireşele ecologice, fermierii ecologişti  „coc” în gând şi alte proiecte viabile, legate tot de livada ecologică: sectorul de procesare. Şi nu doar atât. Se gândesc la brand-ul, marca proprie sub care să-şi vândă produsele, toate ecologice. Fructe proaspete ori procesate.

Fiul lor, Ciprian, acum elev eminent la Liceul „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, vrea să devină inginer horticol. Până să-şi defintiveze studiile, livada ecologică va fi deja intrată pe rod. Pentru mezina Lia, de aproape doi ani, părinţii vor avea suficient timp pentru a  „pune pe piciaore” o nouă afacere.

Tina CONDREA