Prezenţă scăzută la alegerile pentru Camera Agricolă Neamţ

alegeri-camera-agricola

* Doar în jur de 20 la sută dintre fermieri s-au prezentat la vot

* Alegerile se validează oricum,  pentru că nu există cvorum ori prag electoral!

Ieri, fermierii au fost  aşteptaţi la urne pentru a-si desemna reprezentanţii în Camera Agricolă Neamţ, dar fosrte puţini dintre ei s-au prezentat. Normal ar fi trebuit să aleagă 25 de membri, dar în final au decis doar pentru 20. Adică pentru câte candidaturi au fost depuse. Vor rămâne neocupate cele două locuri rezervate sindicatelor, ele rămânând fără reprezentare  în Camera Agricolă Neamţ. Patronatele vor avea un singur membru şi nu doi cât era legal stabilit. La fel este situaţia şi în cazul cooperativelor. La Silvic era rezervat un  loc, pentru care se depusese candidatura,  dar candidatul s-a retras apoi din cursa electorală.

* O singură secţie de vot în fiecare localitate

Votarea a ţinut  între orele 8 şi 18, fiind câte o sigură secţie de vot pentru fiecare comună, oraş sau muncipiu, 83 în tot judeţul Neamţ. „Electoratul” a fost compus din toţi fermierii înscrişi pe listele de subvenţii la APIA Neamţ, fiind vorba de 30.000 de votanţi. Nu s-a pus problemea cvorumului ori a „pragului electoral”.

Organizatorii scrutinului se aşteptau ca votanţii să nu se înghesuie spre urnele de  vot. Aşa s-a şi întâmplat, ne-a confirmat-o Traian Vararu, vicepreşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă: ” După ora prânzului, prezenţa la vot era destul de  scăzută. Dar situaţia diferea foarte mult de la o comună la alta. Erau locaităţi cu o prezenţă de 50 ori 70 la sută, dar erau şi comune în care abia de veniseră 2 fermieri la secţia de vot. La finalul scrutinului sperăm într-o prezenţă de vot de peste 20 la sută, ca medie pe judeţ. Oricum, alegerile se validează”.

Cam la fel s-a întâmplat în judeţele în care deja au avut loc astfel de alegeri. Prezenţa la vot a foat foarte scăzută, între 15-20 la sută din numărul fermierilor înscrişi pe listele electorale. Neamţul nu avea cum face excepţie…

Unde se „bat” mai mulţi candiaţi pentru un loc în Cameră, ales va fi declarat cel care  va obţine mai multe voturi. Îndiferent de numărul lor. Acolo unde e numai câte unul pe listă, succesul este garantat din start. Câştigă chiar şi cu un singur vot! Adică propiul vot, dacă alţii nu se mai încumetă să pună ştampila pe numele său.

În fiecare judeţ va fi o singură cameră agricolă, având sediul în municipiul reşedinţă. Camera agricolă judeţeană poate înfiinţa camere agricole locale, dar fără personalitate juridică. Camera Agricolă Naţională poate înfiinţa camere agricole regionale, cu personalitate juridică.  Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică.

Tina CONDREA