Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: PNL aduce gazul românesc în casele românilor

07/12/2018

Una din menirea celor care dețin funcții publice sau au fost aleși în funcții de reprezentare este ceea de a pregăti și pune în aplicare proiecte prin care viața cetățenilor de rând este îmbunătățită. Asta implică și gestionarea resurselor financiare, dar și a celor naturale, în așa fel încât comunitatea să evolueze.
De-a lungul anilor țara noastră a fost vestită pentru resursele naturale pe care le-a deținut, iar anul 2018 a fost anul în care s-a discutat foarte mult despre gazele din Marea Neagră și s-a și dat o lege legată de acest subiect.
Totodată, anul 2018 este anul în care au fost modificate mai multe lege cu scopul deblocării procedurilor de extindere a rețelei de gaze naturale din România.
Și în județul Neamț tot mai mulți primari și-au exprimat dorința de a dezvolta rețeaua de gaze naturale din localitățile pe care le conduc, având în vedere că în ultimii 4 ani ne-am confruntat cu o criză a lemnelor de foc. Din cauza împuținării resursei lemnoase, criza lemnelor de foc a dus la majorarea prețurilor.
Direcția Silvică Neamț a anunțat recent că scoate la vânzare lemne de foc și prețurile variază între 60 lei/mc cu TVA și 285 lei/mc cu TVA.
Drept urmare natural ar fi ca una dintre priorități ar trebuie să fie extinderea rețelei de gaze naturale.

Dezvoltarea județului Neamț, a României ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți

În acest sens, președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc a anunțat că în perioada următoare Partidul Național Liberal va derula campania națională de informare ”PNL aduce gazul românesc în casele românilor”.
”Mai mulți colegi primari liberali din Neamț și-au exprimat dorința de a introduce sau dezvolta rețeaua de gaz din comunitățile lor (comuna Bălțătești, Bicazu Ardelean, Răucești, Drăgănești, Gherăești – deja are un proiect în acest sens, Ghindăoani și alții). Datorită parlamentarilor PNL legea a fost simplificată și distribuția de gaze naturale către populație a devenit serviciu de utilitate publică în sarcina unităților administrativ-teritoriale. Având în vedere că lemnul de foc este destul de scump e nevoie de extinderea rețelei de gaze și în județul Neamț. Pentru că știu că există interes, dar un impediment ar fi lipsa banilor am transmis o întrebare către ministerul Dezvoltării pentru a vedea dacă au în vedere finanțarea unui astfel de program. Ministerul Dezvoltării Regionale mi-a transmis că a fost constituit un grup de lucru interinstituțional pentru elaborarea actului de proiect normativ prin care se va aproba Programul național de gaze naturale, care constă în sprijinirea populației prin asigurarea infrastructurii necesare distribuției a gazelor naturale, finanțat din fonduri de la bugetul de stat, bugetul local, fonduri nerambursabile, din fonduri ale operatorilor de distribuție precum și din alte surse legal constituite. Deci sper că vor fi alocate fonduri pentru aceste proiecte începând cu anul 2018. Pe de altă parte, legea offshore a fost promulgată și dacă totul va merge bine, datorită muncii de convingere dusă de parlamentarii PNL s-a reușit să se ajungă la un acord ca o parte din redevențe și din impozitul pe profit vor fi folosite pentru extinderea distribuției de gaze. Este un mare câștig pentru că doar 35% din gospodării sunt racordate la sistemul național de distribuție de gaze naturale”, a declarat președintele PNL Neamț.
Având în vedere că în 2017 în județul Neamț doar în 12 localități se distribuiau gaze naturale, Mugur Cozmanciuc a declarat că PNL își ia angajamentul ca atunci când va veni la guvernare să dubleze numărul localităților racordate la rețeaua de gaz.
”Îmi doresc ca toți locuitorii din Neamț să se bucure de avantajul de a avea gaz. Deși avem cele mai mari resurse de gaz din Uniunea Europeană din 2012 până recent nu se mai înființase nicio distribuție de gaz nouă. PNL a reușit modificare a două legi esențiale: legea energiei electrice și a gazului și legea offshore. Sunt încrezător că în urma acestor modificări va fi mai mult simplu pentru primari să facă proiecte pentru extinderea rețelei de gaze naturale”, a mai declarat președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc.