Pregătiri pentru Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny”, ediţia a XXVIII-a

21/01/2019
  • Înscrierile se fac în perioada 1 – 15 februarie
  • Concursul „Carl Czerny” este cel mai „bătrân” concurs instrumental de talie naţională organizat anual în Moldova

Cea de-a XXVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Pian „Carl Czerny” se va desfăşura în perioada 22 – 23 februarie la Piatra-Neamţ, manifestarea fiind organizată de Liceul de Arte „Victor Brauner”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ şi în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ şi Asociaţia Părinţilor Liceului de Arte „Victor Brauner”. Competiţia reuneşte pe unii dintre cei mai talentaţi tineri pianişti din România, adresându-se preşcolarilor şi elevilor din clasele I – XII ce studiază pianul în liceele şi şcolile de muzică din țară.

Manifestarea se desfășoară într-o singură etapă, în cadrul căreia interpreții își vor etala atât virtuozitatea, cât și calitățile interpretative.

Manifestarea se va desfăşura, ca de obicei, în Sala Studio „Theodor Macarie” a Liceului de Artă. Competiţia debutează vineri, 22 februarie, cu deschiderea festivă, urmată de concursul propriu-zis, încheindu-se sâmbătă, 23 februarie, cu festivitatea de premiere, desfăşurată după ultima rundă a concursului.

În afară de premii şi menţiuni pentru fiecare clasă, organizatorii vor acorda diplome speciale pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări preclasice, clasice, romantice, moderne sau româneşti. Câștigătorul Marelui Premiu (Trofeul Czerny 2019) va fi ales de către juriu dintre concurenții care au obținut punctajul maxim (100 puncte). Juriul va fi alcătuit din profesori ai învăţământului pianistic universitar şi reprezentanţi din învăţământul local. Înscrierile se fac în perioada 1 – 15 februarie 2019.

Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny” a debutat în anul 1992, fiind cel mai „bătrân” concurs instrumental de talie naţională organizat anual în Moldova.

Carl Czerny, primul profesor de pian

Carl Czerny (21 februarie 1791 – 15 iulie 1857) a fost compozitor, pianist și profesor austriac, fiind considerat primul profesor de pian, datorită studiilor sale de virtuozitate. S-a născut în Viena (Austria) într-o familie de cehi. A învăţat să cânte la pian de la tatăl său, înainte de a lua lecții de la Johann Nepomuk Hummel, Antonio Salieri și Ludwig van Beethoven. Carl Czerny a fost un pianist ambițios, susţinând primul recital la vârsta de 9 ani, în 1800, când a impresionat publicul vienez cu un Concert pentru pian de Wolfgang Amadeus Mozart. În anul 1812, Czerny a interpretat la Viena, în premieră, Concertul pentru pian nr. 5 „Emperor” de Ludwig van Beethoven.

Catalogul său componistic numără peste o mie de lucrări: simfonii, concerte, muzică de cameră, variaţiuni (printre care cele pentru pian şi orchestră pe Imnul imperial de Haydn), 24 de mise, patru recviemuri, în jur de 300 de graduale şi ofertorii, la care se adaugă nenumărate aranjamente şi transcripţii.

Deşi toate aceste lucrări sunt date azi uitării, producţia didactică a lui Carl Czerny rămâne şi astăzi piatra de temelie a oricărei educaţii pianistice.

Irina NASTASIU