Pomicultură,  pe banii europeni

Tina-Pomicultură 2Luni, a apărut Ghidul solicitantului pentru accesarea fondurilor europene destinate înființării și dezvoltării exploatațiilor pomicole.  În trecuta alocare financiară europeană am avut depuse  3 proiecte în sectorul pomicol, toate fiind întocmite de tinerii fermieri nemțeni, în sistem de agricultură ecologică. Investițiile sunt realizate, iar fermierii așteapă ca livezile să intre pe rod. ”Fermierii nemțeni ar trebuie să profite de aceste finanțări europene, mai ales că suntem într-o zonă cu potențial pomicol. Valoarea proiectelor este destul de mare, în funcție de vârsta fermierului și de tipul investițiilor pe care le va realiza în exploatația pomicolă. Cei mai avantajați sunt tinerii fermieri, unde sprijinul nerambursabil poate ajunge până la 90 %,” a declarat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale Neamț.

Ghidul prezintă regulile pentru pregătirea, întocmirea și depunerea proiectului de investiţii, precum și modalitatea de selecţie, aprobare şi derulare a proiectului european. De asemenea, Ghidul conţine lista indicativă a tipurilor de investiţii pentru care se acordă fonduri nerambursabile, documentele, avizele şi acordurile pe care trebuie să le prezentaţi, modelul Cererii de Finanţare, al Studiului de Fezabilitate, ale Contractului de Finanţare, precum și alte informaţii utile realizării proiectului şi completării corecte a documentelor.

*Fermele pomicole, mai profitabile

Sprijinul european alocat sectorului pomicol va contribui la creşterea competitivităţii, diversificarea producţiei, creşterea calităţii produselor obţinute şi îmbunătăţirea performanţei generale a exploataţiilor pomicole.

În același timp, se urmărește și creşterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivelul fermei şi a comercializării directe a produselor obţinute, precum și dezvoltarea lanţurilor scurte de aprovizionare.

Nu în ultimul rând se vrea și eficientizarea costurilor de producţie prin promovarea producerii şi utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei şi prin reducerea consumului de energie.

*Pomicultorul, să fie neapărat  român!

Alocarea financiară pentru perioada  2014-2020 este de 282.344.256 euro, iar pentru acest an valoarea este de 70.586.064 euro, din care 5.000.000 euro  sunt destinați pentru obținerea de material de înmulțire și plantare. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat pentru exploatațiile pomicole sunt fermierii definiţi ca fiind persoane fizice sau juridice sau un grup de persoane fizice sau juridice. Solicitantul trebuie să fie persoană juridică română, să acţioneze în nume propriu.Solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare  a cofinanțării investiției.

Banii europeni se dau pentru investiţii în modernizarea fermelor pomicole, inclusiv în înfiinţarea şi reconversia plantaţiilor pomicole şi modernizarea parcului de masini şi utilaje agricole, dar și pentru pepiniere pomicole, inclusiv în creşterea suprafeţelor ocupate de material săditor. Sunt finanțate investițiile în pomi fructiferi, arbuști fructiferi, trandafirul pentru petale, căpșuni. Dintre pomii fructiferi, cei mai bine ”văzuți” sunt piersicul, caisul și nectarinul, fiind notați cu 10 puncte, arbuștii fructiferi-8, cireșul-6 iar mărul doar 4 puncte.

*Valoarea maximă, 900.000  euro

Suma maximă a fondurilor nerambursabile  este în proporţie de 50% până la maximum 90% din valoarea proiectelor.

Fermele mici, profilate pe obținerea de material de înmulțire și material de plantare pot depune proiecte în valoare de 100.000 euro, 300.000 euro și 450.000 euro.

Fermele  medii  pot întocmi proiecte de 200.000 euro, 600.000 euro și  900.000 euro.

În cazul fermelor mici, medii și pentru obținerea de material de înmulțire și material de plantare fructifer, intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale, însă rata sprijinului combinat nu poate depăși 90%, pentru investiții realizate  de tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare.

Tina CONDREA