Plăți suplimentare pentru lucernă

Tina-LucernaÎn Neamț: 14.600 ha ocupate cu această cultură

În încercarea de a încuraja fermierii să cultive lucernă pe suprafețe mai mari, Ministerul Agriculturii va oferi, din acest an, un sprijin cuplat pentru această plantă, în valoare de 55 de euro pe hectar, la care se adaugă și schema de plată unică pe suprafață, în cadrul căreia fermierii vor primi 123 de euro/ha. Anual, sprijinul cuplat pentru lucernă se va majora cu 10 euro, urmând ca în 2020 valoarea acestui sprijin să fie de 100 de euro pe hectar, plus o subvenție pentru înverzire de 143 de euro pe hectar.

Lucerna este cea mai importanta cultură furajeră și în județul Neamț. Odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, a crescut și cererea pentru lucernă, dar și pentru alte furaje. În consecință, de la un an la altul, s-au mărit și suprafețele ocupate cu plante de nutreț. În această primăvară, s-au cultivat mai mult cu peste 7.000 ha, ajungându-se la o suprafață totală de 31.856 ha destinată plantelor de nutreț. Lucerna deține ponderea, fiind cultivată pe 14.600 ha, alături de trifoi, borceag, porumb siloz, sfeclă furajeră.

Fermierii care au cerut anul acesta subvenții de la APIA Neamț vor primi sumele solicitate cel mai devreme la finalul acestui an sau cel mai târziu în iunie 2016.

Lucerna, o cultură profitabilă

Pentru fermieri, avantajele culturii lucernei sunt evidente. Este o leguminoasă perenă, se exploatează timp de 3-5 ani, realizează producții mari de furaje. În plus, lucerna joacă un rol deosebit în asolament, ca solă amelioratoare, lăsând în pământ cantități importante de azot. Investiția în hectarul de lucernă, respectând tehnologiile specifice, aplicate din primul an de vegetație, garantează realizarea unei culturi uniforme, de mare productivitate și folosință îndelungată. Modul de cultivare a lucernei este condiționat de doi factori: condițiile pedoclimatice și necesitățile de alimentație a animalelor. În condițiile optime de cultivare și pentru asigurarea unui furaj de foarte bună calitate, cu un conținut ridicat în proteine, se recomandă semănatul în asociație cu alte graminee.

La lucernă trebuie acordată o atenție deosebită la îngrășămintele cu azot. Ele au efecte negative asupra plantei, prin inhibarea procesului de simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, reducerea formării nodozității pe rădăcini, scăderea duratei de folosință, îmburuienarea puternică a culturii. Pentru a scăpa de aceste necazuri, se recomandă fertilizarea la semănat cu îngrășăminte complexe, iar în anii următori, numai primăvara devreme, iar pe terenurile fertilizate cu gunoi de grajd nu se mai aplică îngrășăminte chimice.

La semănatul lucernei, terenul se alege din toamnă, pentru ca patul generativ să fie pregătit înainte de înființarea culturii, ca să asigure seminței umiditatea, căldura și aer necesar unei bune răsăririi a plantelor. Înainte de semănat, tăvălugirea terenului este obligatorie numai în primăverile secetoase și pe solurile mai ușoare.

Tina CONDREA