Plăți suplimentare în agricultură / Culturi și animale favorizate financiar

 

* Sumele cele mai mari sunt acordate pentru legume din sere și solarii, cartofi, sfeclă de zahăr și soia

Sunt mai multe plăți suplimentare alocate agriculturii, pentru sectoarele vegetal și zootehnic. Între acestea se numără și sprijinul cuplat, care este o plată directă acordată fermierilor pentru unele sectoare, culturi și specii de animale afectate de anumite dificultăți și care sunt considerate importante, din motive economice, sociale și de mediu. Din acest an, au fost identificate sectoare noi care necesită ajutor, din producția vegetală și zootehnică. În cea mai mare parte, culturile plătite suplimentar sunt prezente și în agricultura nemțeană.

*Culturi și animale mai bine plătite

În sectorul vegetal, finanțare suplimentară se dă pentru: soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibră, orez, sămânță de cartofi, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare, culturi de câmp. Pentru legumele din sere, la plata sprijinului cuplat intră tomatele, castraveții, ardeii, varza pentru consum în stare proaspătă și castraveții pentru industrializare.

Din sere și solarii la plata sprijinului cuplat intră tomatele, castraveții, ardeii, varza și vinetele pentru consum în stare proaspătă și castraveții pentru industrializare. În sectorul pomicol sprijin cuplat se acordă pentru mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre, destinate procesării.

În zootehnie, sprijinul cuplat acordat fermierilor care cresc bovinele de carne va fi de 300 de euro pe cap de animal pentru rasele pure și de 150 de euro pentru vacile metis, urmând ca suma sa crească anual cu circa 20 de euro, până în anul 2020. La tineret, indiferent dacă vorbim de rasa curată sau metis, se va primi 75% din valoare pe care o primește un animal adult. Din 2016, suma totală va crește cu 50.000 de euro, anual, până în 2020, ceea ce înseamnă că și suma pe cap de animal va fi în creștere, cu 15-20 de euro mai mult din 2016. Sprijinul cuplat va fi acordat pentru un efectiv de minimum 10 capete și maximum 250 de capete.

*Sprijinul cuplat, în creștere până în 2020

Pentru toate culturile „nominalizate“ la plata sprijinului cuplat, valoarea acestui ajutor financiar va crește cu 10 euro în fiecare an, până în anul 2020. E clar că acest tip de plată va fi alocat până în anul 2020, cu valori crescânde, în suma totală de 50 pentru fiecare cultură, care se adaugă la suma de bază, acordată în acest an. La unele dintre aceste culturi agricole deja a început să se bucure de atenția lor, chiar din acest an. Vom vedea ce se va întâmpla de anul viitor.

Iată și care este valoarea sprijinului cuplat acordat plantelor care fac obiectul planului de culturi al fermierilor nemțeni. Sprijinul cuplat la soia este de 325 de euro/ha în 2015, urmând să crească cu câte 10 euro în fiecare an, până în 2020. În cazul culturilor de lucernă, sprijinul cuplat va fi de 55 de euro/hectar în 2015. Pentru mazăre și fasole boabe pentru industrializare, sprijinul cuplat va fi de 180 de euro/ha. Cânepa, o cultura cu tradiție în țara noastră, aflată acum în declin accentuat, beneficiază de un sprijin cuplat de 194 de euro/ha în 2015.

Sprijinul cuplat la sămânța de cartof va fi de 960 de euro/ha în 2015, în vreme ce sprijinul cuplat la sămânța de cartof timpuriu va fi de 700 de euro/ha anul acesta. Unul dintre sectoarele care se confruntă cu probleme este cel al sfeclei de zahăr, care va beneficia acum de sprijinul cuplat în sumă de 600 de euro/ha.

Sprijinul cuplat la tomatele pentru procesare va porni de la 1.400 de euro/ha, iar la castraveții de procesare sprijinul cuplat va fi de 500 de euro/ha. În cazul legumelor produse în sere, sprijinul cuplat va porni de la 6.200 de euro/hectar, în timp ce, la solarii, sprijinul cuplat va fi de 3.000 de euro/ha.

Și pomicultorii vor beneficia de schema de sprijin cuplat. Sprijinul cuplat La merele și prunele pentru procesare va porni de la 300 de euro/hectar.

Tina CONDREA