Plăţi directe, timp de 5 ani

fermier-plati*Beneficiari noi, bani mai mulţi

În perioada 2015-2020 schemele de plată sunt mai diverse, incluzând pe lângă schema de plată unică pe suprafață și ajutoarele naționale de tranziție , o plată redistributivă, o plată pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru mediu, o plată pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat și o schemă simplificată pentru micii fermieri.

 *Plăţi pentru suprafeţe de la 1 hectar în sus

Plăți directe pe suprafață se acordă fermierilor dacă sunt înscriși în Registrul unic de identificare administrat de APIA Neamţ. Fermierii trebuie să depună cerere unică de plată în termen și să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha. Ca şi până acum, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.

*Plata redistributivă, un plus de 5 %

Plata redistributivă se acordă gradual pentru primele 30 de ha indiferent de mărimea fermei. Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care și-au împărțit exploatațiile după 18 octombrie 2011 în scopul de a beneficia de plata redistributivă și nici fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul împărțirii respective.

Plata pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu – plata pentru înverzire – va avea alocat un plafon de 30% din plafonul național anual. Ca să beneficieze de această plată, fermierii trebuie să aibă mai multe culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață. Sunt luate în calcul două variante. Prima e ca pe respectiva suprafaţă să fie cel puțin două culturi diferite pe suprafețele cuprinse între 10 și 30 ha, iar cultura principală să acopere maximum 75% din terenul arabil. Cea de a doua e ca pe suprafețele de peste 30 ha, să existe cel puțin trei culturi diferite, iar cultura principală să acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv principalele două culturi să acopere împreună maximum 95% din terenul arabil.

*Tinerii fermieri, plăţi suplimentare pe 5 ani!

Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăți anuale celor care se stabilesc pentru prima dată ca șefi într-o exploatație agricolă. Bani în plus se dau şi celor care au deja unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață. Sunt consideraţi a fi tineri fermieri doar acele persoane care au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii și prezintă dovada absolvirii cel puțin a unor cursuri de formare profesională de scurtă durată.

Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de maximum cinci ani. Din perioada respectivă se scade numărul de ani care au trecut între instalarea menționată și prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.

Cuantumul plății pe hectar este de 25% din cuantumul pe hectar al plății unice pe suprafață și se acordă pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier.

Sprijinul cuplat se acordă sectoarelor și producțiilor considerate importante din motive economice, sociale și de mediu și care sunt afectate de anumite dificultăți. În vederea finanțării sprijinului cuplat, se utilizează maxim 15% din plafonul național anual, din care cel puțin 2% este utilizat pentru producția de culturi proteice.

Tina CONDREA