Plăţi de peste 17,5 milioane euro

VIOREL ILISEI DIR OJPDRP (1)_resize

*Bani europeni pentru investiţii în derulare

Suntem la cumpăna dintre două cicluri de alocări financiare europene. Adică  spre finaul perioadei 2007-2013 şi începutul celei de a doua, care se va derula în intervalul  2014 -2020. Până să vin viitorul val de bani europeni, trebuie să-i cheltuim integral pe cei pentru care deja sunt semnate contractele de finanţare. Este vorba de proiectele pe bani europei care au fost depuse de-a lungul anilor, până în 2013 inclusiv. Sunt investiii în derulare, aflate în diferite faze de construcţie. Nu vorbim doar de executarea efectivă a lucrărilor de investiţii, ci şi de întocmirea dosarelor de plată. Activitate care cere foarte mult timp din partea beneficiarilor fondurilor europene, pentru că sunt de completat multe documente, trebuie obţinute avize şi autorizaţiile pe care trebuie să le prezinte firmele de construcţii şi titularii finanţărilor europene. Pentru că este foarte mult de umblat şi de aşteptat până la obţinerea hârtiilor respective. Dar fără ele nu se poate face plata, chiar dacă lucrările sunt deja executate în teren.

Exact câţi  bani au primit titularii proiectelor nemţene aflate în derulare, ne spune Viorel Ilisei, directorul OJPDRP Neamţ: „Anul trecut, în judeţul Neamţ, s-au făcut plăţi în valoare totală de peste 17,5 milioan euro.  În medie, reuzultă că s-au achitate sume de mai mult de un milion de euro pe lună. Ne-am realizat suma pe care ne-o propusesem s-o achităm beneficiarilor nemţeni de fonduri europene, din sectoarele public şi privat. E drept, sumele cele mai mari s-au plăţit pentru investiţiile de interes pubic.”

Dacă nu ar fi apărut diverse  probleme în derularea unor proiecte nemţene, pentru care sunt semnate contractele de finanţare, suma plătită ar fi fost mai mare, ea putea trece  de 19 milioane euro.  Este aici vorba de proiectele europene ale primăriilor Dămuc, Oniceni şi Gherăieşti, unde nu au fost  soluţionat în totalitate problemele apărute la licitaţii, la nelipsitele contestaţii ori la achiziţiile publice efective. Motiv pentru care nu li s-a putut face plata avansurilor pe care intenţionau să le obţină. N-au primit avansul, dar  nu înseamnă că au pierdut finanţarea! E vorba de mulţi bani europeni. Ca valoare de proiect, la Dămuc este vorba de 6,7 milioane lei, Oniceni-5, 53 milioane lei şi Gherăieşti- 4,4 milioane lei. Contractele de finanţare sunt valabile, proiectele sunt în derulare, plata avansurilor urmând a se face anu viitor.

Cum spuneam, acum  la finanţare sunt proiectele depuse în anii din urmă, în derulare fiind mai multe investiţii, atât în sectorul public, cât şi  secorul privat. Investiţiilor de interes public le sunt alocate sumele cele mai mari, fondurile europene fiind, în toate cazurile, integral nerambursabile. Este vorba de investiţiile realizate de primării, pentru care s-au făcut şi se vor face plăţi, ultima urmând să fie achitată până pe 31 ianuarie 2015. Aici intră proiecte integrate în valoare maximă de 2,5 milioane euro, în jdeţul Neamţ 21 de primării au semnat contractele de finanţare. Dintre acestea,  15 proiecte sunt finalizate, la celelalte 6 lucrările de investiţii sunt în stadii avansate de execuţie. Sume mari au fost alocate şi celor 8 primării nemţene care au prins fonduri europene alocate pentru reafacerea infrastructurii rutiere afectată de indundaţiile din vara anului 2010. Iniţial au fost 9 proiecte, dar cel de la Trifeşti a picat, pentru că, până să vină banii europeni, pentru drumul distrus de ape se primise finanţare din fonduri guvernamentale. Tot acum se lucrează şi la investiiile pentru modernizarea drumurilor ce duc spre exploataţii agricole ori forestiere, precum pentru corectarea de torenţi montani. Pe acestă  măsură, fonduri europene au fost alocate la Primăriile Poiana teiului, Bicaz Chei, Gherăieşti, Brusturi, Dămuc, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Mărgineni-Zăneşti şi societăţii „Cascade” din comuna Farcaşa. Am vorbit de investiiile publice, dar plăţi multe s-au făcut în acest an şi pentru investţii realizate ori aflate în derulare în sectorul privat.

Până acum, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a plătit 6 miliarde euro, din care 2,35 miliare euro s-au achitat pe parcursul anului 2013. Gradul de contractare a fondurilor europene este de 91 la sută. Este vorba de proiectele pentru care au fost semnate contractele de finanare. La nivel naţional, rata de absorţie a fondurilor europene este 67 la sută, în calcul luându-se pplăâile efective fîcte până la finele anului trecut.

Tot  acum se discută intens despre fonduri europene care se vor veni între anii 2014-2020, ce noutăţii vor aduce şi care vor fi măsurile prioritare, cele mai bănoase. Cert este că vor fi mai puţine măsuri, 12 în loc de 24, dar cu sume alocate mai mari.

Tina CONDREA