Plata redistributivă

Tina -Plata redistributivă*În Neamţ, peste 2400 beneficiari

În alocarea fondurilor europene de acum, cea mai importantă modificare în acordarea spriinului financiar destinat fermierilor constă în introducerea plăţii stimulative, începând cu anul 2015. Prin plata redistributivă se încearcă stimularea comasării terenurilor, care să permită aplicarea agrotehnice moderne, cele care duc spre agricultura de performanță. Să se realizeze trecerea de la agricultura de subzistență la cea profitabil, pentru orice fermier.

Cei mai avantajaţi sunt fermierii care deţin teren agricol cu suprafaţa cuprinsă între 5 şi 30 de hectare. Ei vor primi o plată stimulativă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea o suprafaţă de 1-5 hectare sau cei care vor depăşi 30 de hectare. Cu siguranţă, vor exista tentaţii din partea fermierilor care deţin exploataţii agricole mai mari de 30 ha să le „rupă” în ferme mai mici, încât să se încadreze în categoria 5-30 ha. Dacă vor proceda astfel, imediat vor fi depistați și nu vor primi subvenţii mai mari. Dimpotrivă, riscă să aibă parte şi de alte belele…

 

*Proprietăți mici și foarte mici…

În momentul de faţă, la nivelul judeţului Neamț, există 25.095 proprietari de terenuri agricole care deţin suprafeţe cuprinse între 1 şi 5 hectare şi care însumează 52436 ha. Adică mai mult de un sfert din suprafaţa arabilă totală a judeţului nostru. În medie, rezultă proprietăți cu puţin peste 2 hectare pentru un titular de pământ. Cu suprafeţe cuprinse între 5 şi 30 de hectare avem 2426 exploataţii agricole care au adunat laolaltă 23201 ha. Această categorie de fermieri este beneficiara plăţii redistributive. Categorie în care deja putem vorbi de o oarecare comasare a terenurilor agricole prin asociere ori arendare. Cu terenuri peste 30 ha sunt 632 de unităţi care lucrează 98.960 ha.

Plata distributivă are drept obiectiv principal comasarea terenurilor agricole, pentru a pune mai bine în valoare potenţialul pământului. În perpectivă se urmăreşte procesarea şi integrarea producţia pentru a nu mai exporta materie primă.

Tina CONDREA