Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă- peste o săptămână

Tina-Subvenţii, Mihai Dorneanu, dir. APIA*Suma alocată, între 300 şi 1.2000 lei

„Din data de 2 decembrie va începe plata unică pe suprafaţă şi pentru fermierii nemţeni. Adică de lunea viitoarea. Între timp, anggajaţii APIA Neamţ lucrează la definitivarea controalelor din teren la fermirii care sunt încluşi GEAC 1. Normal, astfel de controale se fac în lunile noiembrie -decembrie. Noi, cu siguraţă le vom finaliza săptămâna viiotoare. Numai să ţină şi vremea cu noi, să putem merge în teren. Ca şi aceşti fermieri să intre în plată”, ne-a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamţ.

Cei controlaţi acum sunt cei 731 fermieri care mai au de suportat încă o „caznă”. La nivelul judeţului, 1533 fermieri nemţeni au fost eşantionaţi pentru controlul în teren. Din rândul lor provin şi cei 731 „supercontrolaţi”. Asta pentru că o reglementare europeană dictează acest lucru, una cel puţin ciudată! Mai ales că nu s-a dat nici o explicaţie clară în legătură cu impunerea şi respectarea prevederilor ei. Prezentăm şi care sunt condiţiile impuse fermierilor eşantionaţi pentru acest tip de supracontrol. Un procent de 20 la sută din terenurile pentru care cei 731 fermieri nemţeni au solicitat subvenţii, musai trebuie să rămână nearate până în primăvară! De ce ? Nu li s-a spus nimic clar repectivilor fermieri! Musai trebuie să respecte impunerea, cea care face acum  obiectul controalelor pe care inspectorii APIA Neamţ le fac la cei 731 fermieri nemţeni încă ţinuţi departe de plata subvenţiilor. Până nu se finalizează aceste controale, fermierii  eşantionaţi la supracontrol nu vor primi banii de subvenţii. Aşa că mai au de aşteptat până săptămâna viitoare. Pentru că ei nu au primit avansul la plata avansului la subvenţie, cea de 50 la sută. Vor întra la plantă  în cea de a doua tranşă, cea care începe din 2 decembrie 2014.

 

*Avansul, plătit integral

 

Între timp s-a finalizat plata avansului de 50 la sută din valoarea subvenţiei pe suprafaţă. Banii au intrat prin virament,  direct în contul fermierilor nemţeni. Mai exact, fermierii au primit  ca avans suma de 69 de euro pentru fiecare hectar  teren agricol lucrat. La APIA Neamţ ca beneficiari de subvenţii pe surafaţă figurează fermierii  care au depus cele 28.200 de cereri, care însumează un total de 175. 105 hectar teren agricol. Plăţile au început numai după ce au fost finalizate controalele în teren, cu excepţia celor 731 fermieri care au intrat în verificarări în privinţa respectării procentului de 20 din suprafaţa fermei ce trebuie să rămână nearate.

 

*Subvenţii mai mari în zona defavorizată

 

Pentru anul în curs, cuantumul pentru plata subvenţiei pe unitatea de suprafaţă  este de 156,89 euro/ha. Plata în avans poate fi acordată în procent de până la 50% din valoarea totală a plăţilor directe, iar România acordă un avans de 69,00 euro/ha. Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014. Valoarea subvenţii fiid mai mică întrucât s-a aplicat acel coeficient de reducere liniară. Iată şi de unde apare diminuarea subvenţiilor. La aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, România s-a înscris cu 7 milioane hectare. Cifră rămasă de atunci „bătută în ciuie”. Dar, suprafeţele agricole lucrate au crescut an de an. De la Uniune Europeană primim bani de subvenţie tot pentru 7 milioane hectare. Deşi, în acest an, suprafaţa agricolă a ajuns la 9,8 milioane de hectare. Suma totală alocată se împarte la 9,8 milioane ha şi nu la 7milioane ha  pentru cât a fost stabilită în anul 2007. De aici şi reducerea de care vorbeam. Vestea bună pentru fermieri e că, de anul viitor, nu se va mai aplica reducerea.

În lei, fermierii au primit un avans de 50 la sută în sumă de 304,3 lei/ha.  În zona defavorizată, avansul a fost de 75 la sută din valoarea totală a subvenţiei, fermierii primind 354,1 lei/ha. La nivelul judeţului Neamţ, cam 35 la sută din suprafaţă pentru care s-a solicitat subvenţie aparţin de zona devaforizată. În zona montană defavorizată sunt aşi alte pachete financiare de agromediu şi alte impuneri din ecocondiţionalitate. Pe total, un fermier din zona montană defavorizată poate primi până la 1.200 lei/ha. În judeţul Neamţ  avem 26 de localităţi cu acest statut, aprobat prin hotărâre de Guvern.

Tina CONDREA

Tina CONDREA