Plante pentru grădină, terase și balcon: astilbe

*Decorativă în orice loc prin frumusețea florilor și a frunzelor
*Inflorescențe cu flori mici albe, roșii, roșu – sângeriu, roz, mov, liliachiu

Astilbe este o floare deosebită prin mărimea și frumuseții inflorescențelor compuse din flori mici albe, roșii, roșu – sângeriu, roz, mov, liliachiu, alb-crem, crem. Se cultivă ca și plantă decorativă în grădini, terase, balcoane, pentru frumusețea florilor în special, dar și a frunzelor.
Genul Astilbe cuprinde 25 de specii de plante erbacee, care au înălțimi care variază în funcție de specie, de la plante pitice cu înălțime de 30 cm, și până la 90 cm și chiar mai mari de 1 metru.
Plantele cresc în forma de tufă, cu aspect decorativ deosebit, tulpini subțiri și fine, frunzișul des, dantelat asemănător cu feriga, de culoare verde închis.
Florile sunt micuțe, grațioase, pufoase, viu colorate, drepte, orientate în sus, grupate în inflorescențe, care rămân înflorite 2-4 săptămâni, în funcție de specie, iar perioada de înflorire începe din luna mai și ține până la sfârșitul lunii august,

*Cultivare și îngrijire

Plantele din genul Astilbe se dezvoltă bine pe un teren cu pH acid, bogat în substanțe organice, ușor, umed, și foarte bine drenat sau pământuri humoase de pădure. Planta are nevoie de locuri semiumbroase, nu tolerează căldura excesivă, și nici acțiunea directă a razelor de soare, este destul de rezistentă la frig.
Udarea se face regulat și abundent, vara în perioada foarte călduroasă, pământul trebuie să fie în permanență umed, iarna, se întrerupe udarea.
Înmulțirea se face prin semințe sau prin metoda ideală de divizarea plantei.
Prin semințe, înmulțirea este mai greoaie, pentru ca germinarea este foarte înceată și de multe ori nu dă rezultate. Genul Astilbe fiind plante care se obțin din hibrizi nu vor moșteni caracterele plantelor din care provin, iar plantele care se obțin din semințe vor înflori numai după trei ani.
Prin divizare, tufa se împarte toamna sau la începutul primăverii, se plantează imediat în ghiveci sau în grădină, pentru ca rădăcinile să rămână intacte și să nu se degradeze. În grădină se lasă 30-40 cm distanță între plante.
Planta care crește în ghiveci se transplantează primăvara într-unul mai mare, doar dacă încep să se vadă rădăcinile. La sfârșitul toamnei, se tund tulpinile la nivelul terenului, se protejează de frig cu frunze, rumeguș, ramuri și ace de brad.
Fertilizare se face din primăvara, cu un îngrășământ lichid pentru plante cu flori, o dată pe lună.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU