Plante pentru casă și grădină: aptenia

*Înflorește din primăvară până la mijlocul toamnei
*Mai frecvente, culorile roșu-purpuriu, violet și alb

Aptenia are frunzele în formă de inimă, lucioase și flori luminoase de culori diferite. În cultură, există mai multe varietăți și forme hibride de aptenii. Cele mai frecvente sunt apteniile cu florile roșu-purpuriu, violet sau albe.
Cu suficientă lumină solară, aptenia deschide primele flori în primăvara devreme și termină perioada de înflorire la mijlocul toamnei. Florile au o caracteristică interesantă: în a doua jumătate a zilei se închid pentru a se deschide în dimineața următoare. Florile durează mult, iar prin numărul mare de boboci care înfloresc unul după altul, aptenia are ermanent un aspect foarte decorativ și luminos.
În casă, aptenia stă bine la lumină, cu apă puțină, iar primăvara se poate trasfera în grădină. Creșterea este spectaculoasă, aptenia se va întinde curajos, dacă solul este propice: nisipos, afânat și umed. Aptenia este ideală în gradini întrucât nu necesită mult timp pentru îngrijire, fiind rezistenta, dar și foarte frumosă. Aptenia nu este foarte des întâlnită la noi, dar se poate adapta bine. E o plăntuță tare cumsecade!

*Plantă suculentă extrem de prolifică

Viața sub soarele arzător din țările de origine a învățat-o să trăiască cu sărăcia, adică udări ocazionale și soluri slabe. Acesta poate fi plantate în teren deschis, în deal alpin pietros sau de-a lungul unei alei de grădină bine luminată. În orice moment al anului aptenia are nevoie de iluminare foarte bună. Dacă stă în permanență sub razele puternice ale soarelui de vară și fără apă, frunzele vechi pot dobândi o tentă gălbuie. Pentru a evita acest lucru, este suficient ca planta să stea un pic mai departe de fereastră. Mutarea într-un loc întunecat va afecta înflorire abundentă.
Aptenia este o planta suculentă extrem de prolifică, rezitentă și foarte frumoasă. Are păcatul de a fi foarte invazivă, cucerind an după an, „teritorii” noi. dar beneficiul este că-ți va înfrumuseța grădina și va bloca dezvoltarea buruienilor. În plus, planta se dezvoltă din semințele lasate toamna, în timp ce lăstarii, foarte numeroși, nu reușesc să se fixeze în sol decât dacă sunt puși pur și simplu cu mâna.
Primăvara și vara planta se udă atunci când solul se usuca complet, adică de trei ori pe săptămână. Mai bine mai puțină apă decât în exces, asta poate duce puterizrea plantei. Aptenia nu poate tolera un aer cald, uscat.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU