Plante exotie: plumeria

*Arbust cu flori f0arte frumoase, parfumate și comestibile

*Simbolul ţărilor asiatice, purtată la festivități și dansuri tradiționale

Tina CONDREA

Plumeria este o plantă spectaculoasă, potrivită în orice casă pentru că ne parfumează aerul cu un miros extrem de plăcut. În interiorul unei locuințe ajunge la maturitate deplină sub formă de arbust cu înălțimea de maxim un metru și înflorește din mai până în octombrie. În mediul său natural Plumeria poate ajunge însă până la nouă metri înălțime iar florile ei cerate încep să apară la începutul verii și continuă până toamna. Afară sau înăuntru, acest arbust are un sistem de ramificare impresionant, iar florile sale au un aspect unic, ţi se întipăresc în minte chiar de la prima întâlnire. Printr-o înflorire abundentă şi susţinută, structura coronamentului se transformă parcă într-o lucrare de excepţie a unui iscusit horticultor. Florile sale pot avea culoarea roz, roşie, albă, galbenă sau pot fi în combinaţii de culori. Sunt grupate câte 20 sau 30 de flori într-o inflorescenţă, având un aspect paradisiac. Parfumul florilor este îmbătător, însă dimineaţa şi seara, când atrag insectele pentru polenizare, este de-a dreptul ameţitor.

*Plumeria emană exotism prin toţi porii…

Plumeria este floarea naţională a Laosului şi un simbol al tuturor ţărilor asiatice, de aceea este purtată în cadrul festivităților și dansurilor tradiționale sub formă de coronițe și coliere.

Plumeria emană exotism prin toţi porii, nu este greu de îngrijit şi merită să o ai în colecţia ta de plante. Cu florile sale te poţi juca în bucătărie fie pentru a ornamenta preparatele culinare sau torturile, fie în realizarea diferitelor reţete culinare, întrucât sunt comestibile!

Dacă vrei să aduci paradisul în colţul tău de grădină, să ştii că nu trebuie să te muţi la tropice, ci doar să afli câteva informaţii despre cum trebuie să ai grijă de plumeria. Plantei îi place foarte mult căldura în sezonul estival, iar în perioada rece a anului vrea un binemeritat repaus. La începutul iernii îi cad toate frunzele şi intră în repaus, aşa că nu trebuie să te sperii întrucât este un proces fiziologic normal. Primăvara, dacă are nevoie de transplantare, ai grijă să foloseşti un substrat universal în combinaţie cu perlit pentru a-i asigura plantei un drenaj cât mai bun la nivelul rădăcinilor sau poţi folosi un substrat specific cactuşilor. Nu suportă apa stagnantă în farfurie deoarece rădăcinile sunt destul de firave şi putrezesc extrem de uşor! Mai bine acceptă o perioadă de secetă decât una cu apă din abundenţă.