Plante de grădină: gălbenelele

Vor înveseli orice loc cu prezenţa lor luminoasă 8 Excelentă plantă medicinală cu frunze comestibile

Gălbenelele, cu florile lor viu colorate în portocaliu, vor înveseli grădina cu prezenta lor luminoasă. Dar nu numai aspectul lor atrăgător este singurul motiv pentru care ar trebui să le cultivăm în grădină. Gălbenelele sunt recunoscute pentru calitățile lor în tratamentul naturist, în Rusia planta fiind cunoscută sub denumirea de “penicilina rusească”. Gălbenelele, poartă și denumirea de „florile de aur ale sănătății”, fiind folosite în medicină, în special în tratarea inflamațiilor din corp. Gălbenelele au proprietăți antiinflamatorii, antifungice și antibacteriene, accelerează procesul de vindecare și regenerare al pielii. Uleiul de gălbenele hidrateaza scalpul și ține mătreața la distanță, ajutând la creșterea sănătoasă a firului de păr. Ceaiul de gălbenele poate fi folosit atât pentru a accentua culoarea părului, cât pentru a vindeca afectiuni ale cavității bucale așa cum este gingivita. Ceaiul de gălbenele este un excelent remediu pentru a ameliora durerile de gât, îmbunătățește sistemul digestiv și ajută circulația sanguină. Gălbenelele sunt importante și merită să le avem în grădină și pentru că petalele florilor sunt comestibile, fiind puse în salate, cărora le conferă un gust deosebit. Dacă tăiem vârful plantei, stimulăm îmbobocirea Gălbenelele iubesc soarele, dar în zonele cu veri extrem de călduroase, le priește și semi-umbra. Ele necesită o cantitate moderată de apă și dacă producția de flori scade, poți să tai planta pentru a stimula apariția unei noi îmbobociri. Florile de gălbenele se deschid când vremea este însorită și uscată, rămânând închise când este nor și umezeala. Gălbenelele se vor înmulți de la sine anual în majoritatea grădinilor. Semințele de gălbenele se pot planta primăvara devreme sau toamna târziu, pentru ca vor resista la puțin îngheț. Recoltarea florilor de gălbenele se face în zilele călduroase și însorite pentru a obține cel mai ridicat conținut de rășină. Floriele se culeg constant pentru a preveni planta să-și canalizeze întreaga energie în producerea de semințe, iar florile o să fie mai mici. Atunci când recoltezi gălbenele, alege flori care tocmai se deschid dimineața, până în pranz, după care se pun imediat la uscat. Galbenelele uscate se păstrează la întuneric, verificând din când în când să nu reînceapă absorbția umezelii.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU