Plante de grădină: anemone

Flori delicate, divers colorate, de un rafinament aparte

*Există credința că florile de anemone au puteri protectoare

Anemonele sunt flori delicate, divers colorate, care cresc spontan în zonele cu climă răcoroasă, moderată. Se cunosc aproximativ 120 de specii de flori care se diferențiază prin coloritul petalelor și forma staminelor. Anemonele sunt flori rustice, delicate care  oferă fiecărei gradini un rafinament aparte, încântând prin culorile lor foarte intense, de la roșu la albastru si galben viu. Adevărul e că anemona este una dintre cele mai frumoase flori ale primăverii, care reușesc să impresioneze prin frumuseșea florilor, dar și prin simbolistică.

Anemona mai este numită și Floarea vântului sau Floarea Paștelui, pentru că înflorește în perioada sărbătorilor pascale. De altfel, petalele florilor roșii de anemone erau folosite pentru vopsirea ouălor de Paște. 

Există credința că florile de anemone au puteri protectoare, fiind considerate o barieră în calea spiritelor rele. Legendele spun că anemonele sunt lacrimile Afroditei. Sunt zeci de legende în jurul anemonelor, dar remarcabilă este gingășia acestor flori, care face ca ele să merite să fie cultivate în gradini.

nfloresc de primăvara până toamna

Anemonele sunt plante perene  care pot fi plantate la soare sau la umbra și înfloresc de primăvara până toamna.  Anemonele au nevoie de lumină multă. Cu cât planta are lumină mai multă, cu atât intensitatea culorilor este mai mare. Cele mai des întâlnite anemone au culori sunt nuanțele de roșu, albastru, roz, violet sau alb. Există și varietăți cu floarea dublă, ale căror stamine din centru au fost înlocuite de un smoc de petale înguste.

Toate speciile de anemone au nevoie de un sol reavăn, bogat în humus, bine drenat și locuri parțial umbrite. Rădăcina este un rizom, iar tulpina simplă, cu frunze pețiolate, se termină de obicei cu o singură floare. Specific anemonelor este discul auriu înconjurat de petale late. Plantarea se face toamna, iar rizomi trebuie rehidratați înainte. Florile nu cresc foarte înalte, în funcție de specie de la 10 la 30 de centimetrii înălțime. Udarea se face moderat pe toată perioada de vegetație. 

Dacă anemonele se plantează în septembrie-octombrie, se acoperă cu frunze peste iarna și pot înflori din aprilie până în iunie, iar dacă se face plantatul în aprilie, înflorirea poate avea loc în octombrie, însă florile sunt de proastă calitate. După terminarea înfloritului plantele parcurg o perioadă de repaus.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU