Plante de grădină: alunul vrăjitoarelor

29*Un excelent arbust decorativ, mai ales că inflorește iarna!
* Frunzele şi scoarţa fac „vrăji” când sunt folosite în medicină

Pare de necrezut că, în mijlocul iernii, poate înflori ceva în grădină. Alunul vrăjitoarelor va spulbera toate prejudecățile asupra anotimpului rece. Denumirea de Alunul vrăjitoarelor are două explicații. Prima vine de la faptul că această specie seamănă foarte mult cu alunuș de pădure. Celălalt nume i se trage din utilizarea acestui alun în tratarea diferitelor boli, iar efctelet au fost considerate adevărate magii. Frunzele şi scoarţa fac „vrăji” atunci când sunt folosite pentru: eczeme, tromboflebite, ulcere varicoase, varicozităţi, hemoragii post traumatice, hemoroizi, varice esofagiene, contuzii, hemoragie intra oculară, varicocel, orhită, eritem, pentru tratarea problemelor circulatorii precum durerile din gambe. Da, deci și nu doar decorativ, ci și bun în farmacia casei.
Dacă nu este cultivat în scop curativ, acest tip de alun este un excelent arbust decorativ datorită înfloririi din timpul iernii. Micile flori apar în ianuarie sau chiar în decembrie, dacă iarna este mai blândă. Florile pot fi de culoare galben-auriu sau roşu- purpuriu cu un aspect uşor ciufulit, extrem de decorative. Mireasma florilor este una plăcută şi destul de persistentă, astfel că un singur exemplar este suficient pentru a-ţi parfuma întreaga grădină.

*De plantat într-un loc în care să ne putem bucura de vederea lui

În grădină, este recomandat să plantăm această specie de alun într-un loc în care să ne putem bucura de vederea lui. Alunul vrăjitoarelor este foarte frumos atunci când este plantat în mod solitar. Dar poţi amplifica efectul dacă vei planta două exemplare diferite de astfel de alun, unul lângă celalălt. De exemplu un alun galben alături de unul roşu. Trebuie să avem grijă unde alegemsă plantăm alunul vrăjitoarelor deoarece în timp devine destul de mare şi are nevoie de spaţiu. După 10 ani, atinge înălţimea de aproximativ 3 metri.
Locul ales pentru ajunul vrăjitoatelort trebuie să fie scăldat de soare, dar se descurcă excelent şi dacă este plantat în penumbra altor arbori. Preferă un sol bine aerisit şi fertil. Avem grijă să facem udări regulate în perioadele de secetă, mai ales în primul an de la plantare. Iarna, alunul va aprecia existenţa la bază a unui strat de mulci. Primăvara, după perioada de înflorire, potem facem şi ceva tăieri de scurtare a ramurilor prea lungi sau care se intersectează în coroană.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU