Plante de apartament: palmierul chinezesc

**În condiții de interior nu înflorește niciodată

Palmierul Areca este o excelentă plantă decorativă de interior, care crește sub formă de tufă, formând numeroși lăstari la bază. De menționat că areca este denumirea populară a palmierului chinezesc. Este o plantă ornamentală care încântă prin aspectul bogat al frunzelor înalte, suple, arcuite, palmate, mari de un verde viu, strălucitor, răspândește în jur un aer proaspăt exotic.
Palmierul Areca este un adevarat aspirator de toxine din aer, purifică aerul, datorită calităţilor sale speciale. Palmierul să fie prima plantă, când vrem o modalitate naturală de purificare a aerului.

*Iubește lumina și căldură

Palmierul chinezesc nu înflorește în mediu de apartament, dar în habitatul natural înflorește vara, florile au culoare galbenă și produc fructe de nuanță violet-mov. Într-un birou spațios, o verandă sau o terasă acoperită, un hol mare și luminos , în ghiveci sau vase speciale pentru flori, în condiții adecvate, poate ajunge la 2 metri înălțime, pe când în zonele lui naturale ajunge până la 8-10 metri înălțime.
Palmierul este o plantă care iubește lumina și căldura, de aceea trebuie amplasată într-un loc luminos cu ferestre mari, fără curenți reci de aer, dar nu sub acțiunea directă a razelor de soare, fiind mai puțin recomandată amplasarea pe balcoane și terase neacoperite.
Palmierul are nevoie de un microclimat umed, de aceea este bine ca în farfuria ghiveciului să fie așezate pietricele, acoperite permanent cu apă, pe care să fie așezat ghiveciul cu planta. Vara se udă abundent, în așa fel încât pământul să fie umed. Pe timp de iarnă, dacă în încăpere este cald se udă ca și vara, dacă nu este o temperatură ridicată se udă mai rar, însă pământul nu trebuie să se usuce.

* Înmulțirea se face prin lăstari

Palmierul se dezvoltă foarte bine într-un amestec de pământ de gradină amestecat cu pământ cu frunze sau în pământ pentru flori care se găsește ambalat în magazinele pentru flori. Fertilizarea se face de două ori pe lună, de primăvara până toamna, cu îngrășământ lichid pentru flori de apartament, vasul se poate schimba cu unul mai mare o dată la un an sau la doi ani, și se poate completa cu pământ proaspăt dacă este cazul.
Înmulțirea se face prin lăstarii îi formează tufa la bază, aceștia se desprind cu rădăcină, primăvara și se transplantează în ghivece separate. Rădăcinile nu trebuie îngropate prea adânc în pământ, ghiveciul se pune într-un loc cu căldură și semiumbră dar luminos și se udă moderat. După o luna – o lună și jumătate se poate pune într-un loc considerat definitiv.

*Atenție la habitatul palmierului!

Dacă plamierul nu este amplasat într-un loc corespunzător, nu I se asigură toate condițiile pentru un habitat confortabil, palmierul dă semen de „boală”. Frunzele se pot îngălbeni la extremități dacă palmierul nu are suficientă apă, dacă nu este umiditate în mediul ambiant și aerul este prea uscat. La fel se întâmplă și dacă solul este prea calcaros, dar și din cauza apei cu care este udat. De aceea este recomandată udarea palmierului cu apă de ploaie. Nocivă este și expunerea directă la razele de soare a palmierului, care îi pot arde frunzele.
Frunzele pot fi atacate de dăunători, păianjenul roșu, dacă în încăpere temperatura este prea ridicată, iar umiditatea este scăzută. Frunzele se spală sau se pulverizează cu apă de ploaie sau se folosește acaricid dacă dăunătorii nu dispar.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU