Plante de apartament, frumoase și benefice sănătății omului

Tina-Plante de apartamentPlantele din casă sunt o armă împotriva poluării, fiind beneficie sănătății omului. Florile din apartament ajută procesul purificării aerului, prin eliminarea poluanților și a toxinelor, dar și prin reglarea umidității din atmosferă.

Specialiștii recomandă ca, la fiecare 8 metri pătrați ai casei, să existe câte o plantă. Acest lucru înseamnă că este nevoie de două sau trei plante care să contribuie la îmbunătățirea calității aerului din casă. Iată ce plante e bine să ținem în case și la ce sunt ele bune.

*Cactusul

Cactușii diminuează puternic efectul nociv al undelor electromagnetice generate de televizoare și de computere, dacă sunt plasați în apropierea ecranelor. Cactușii produc oxigen noaptea și elimină bioxid de carbon ziua, așa că și dormitorul e un loc bun pentru ei. Cactușii au farmecul lor, sunt sălbatici, oferă ochiului un stimul intens, iar anumite specii chiar înfloresc.

Nu sunt plante pretențioase, în schimb oferă câteva beneficii pentru sănătate, pe care puțini le cunosc. Aceste plante țepoase pot furniza medicamente uimitoare, eficiente în tratamentul unor boli grave, printre care diabetul și cancerul. Nu degeaba se spune despre cactușii că sunt medicamente cu țepi.

*Iedera

Campioană la toate categoriile de antipoluanți este iedera, care poate absorbi 90% din benzen, un solvent care se găsește frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenți și fum de țigară.

Calitățile terapeutice ale iederei au fost redescoperite și confirmate de savanții contemporani. Frunzele de iederă au dezvăluit o fascinantă complexitate de substanțe vindecătoare, capabile să lupte cu peste 40 de boli. Sevele care străbat frunzele colorate în verde intens sunt veritabile medicamente cu rol antiseptic, antiinflamator, depurativ, antibacterian și antiparazitar.

*Dracena

Dracena „luptă“ împotriva compușilor organici volatili, acetonă, etanol, benzen, eliminați de diferite spume folosite la fabricarea mobilei și de vopseluri. Dracena este o plantă originara din pădurile tropicale și subtropicale din Asia de Sud și Africa. Atât dracena, cât și cordelia sunt numite palmieri falși, din cauza trunchiului lipsit de frunze, cu un mănunchi de frunze în partea de sus.

Dracena este aleasă pentru a fi cultivată în interior nu pentru florile sale, ci ca o plantă decorativă, cu frunze interesante, folosită pentru a orna holurile sau saloanele. Dracena preferă climatul umed, de aceea trebuie să pulverizezi apă pe ea în mod regulat.

*Palmierul doamnei

„Exterminatoarea“ de amoniac prezent în produsele de curățat vesela și în degresanții de orice tip este Palmierul doamnei sau Rhapisul. Este indicat s-o ții în apropierea chiuvetei. La fel de bune sunt și azaleele.

Palmierul doamnei poate fi găsit în case și grădini peste tot în lume. S-a adaptat la o mare varietate de condiții de mediu. Este motivul principal pentru care creșterea lui ca plantă de interior este foarte populară.

* Arborele de jad

Arborele de jad (Crassula)„culege“ din camere energiile negative. Așa că, dacă ești agitat, nervos sau supărat, pune-ți un arbore de jad în cameră și sigur te vei liniști. Este o plantă suculentă, cu aspect de arbust, cu creștere lentă. În natură poate atinge până la 400 cm înălțime și 150 cm lățime. În interior nu depășește înălțimea de 100 cm. Este o specie des întâlnită ca plantă de interior și datorită ușurinței cu care poate fi crescută și înmulțită. Crassula este deosebită sub formă de bonsai.

*Filodendronul

Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă și umidifică astfel camerele cu aer uscat. E bine ca planta să fie ținută în încăperile în care se află sobe, pentru că prin arderea lemnelor se produce în cameră formaldehidă, care e neutralizată de filodendron. Formaldehida, despre care se spune că ar fi cancerigenă, se găsește și în materialele din care sunt confecționate canapelele și mochetele, așa că puteți plasa ghivece cu filodendron în apropierea acestora.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU