Plante de apartament: floarea de ceară

*Numită și „Lacrima Maicii Domnului” sau „Floarea de porțelan”

*Florile albe, în formă de stea, cu centrul roșu sau roz, cu parfum suav

*Se spune că aduce armonie și fericire în cuplu

Floarea de ceară este una din cele mai populare plante de apartament. Cu flori speciale, cu o formă și un aspect unic, floarea de ceară are un parfum discret, fiind numită și „Lacrima Maicii Domnului” sau „Floarea de porțelan”. Se spune că Floarea de ceară are efecte pozitive asupra vieții conjugale, aducând armonie și fericire în cuplu. În plus această floare minunată va înfrumuseța orice încapere în care este amplasată. Floarea de ceară sau Hoya cărnoasă cuprinde peste 250 de specii, cele mai multe cu scop ornamental pentru parcuri și grădini, iar câteva dintre ele adaptate și pentru viața în casă.

*Plantă cățărătoare, care se descurcă foarte bine și într-un ghiveci

Floarea de ceară este o plantă cățărătoare, dar se descurcă foarte bine și într-un ghiveci. Are tulpini viguroase, care pot ajunge și la 4 metri. Ele se încolăcesc, de aceea trebuie dirijate pe sârme sau pe un baston cu mușchi. Nu vă impacientați dacă tulpinile care apar, sunt la început golașe. Frunzele apar un pic mai târziu, care sunt eliptice, groase, cărnoase de culoare închisă.

Florile sunt albe, în formă de stea, cu centrul roșu sau roz, grupate într-o inflorescență, cu un parfum suav. Planta înflorește de la sfârșitul primaverii până la începutul toamnei. Florile secretă un suc dulce, de unde vine și numele de „Lacrima Maicii Domnului”.

*Are nevoie de cât mai multă lumină

Floarea de ceară nu suportă frigul și moare dacă stă la temeperaturi negative. Aceasta o face perfectă pentru casă, unde se simte foarte bine la temeperaturile normale de interior, dar nu mai mici de 10 grade Celsius. Floarea de ceară nu trebuie ținută în bătaia surselor de căldură din casă și are nevoie de cât mai multă lumină, dar lumina indirecta este cea mai bună pentru aceasta.

Udarea pentru floarea de ceară trebuie să fie moderată, dar constantă, pentru că nu suportă nici lipsa apei, dar nici umiditatea ridicată. Udările trebuie să fie moderate și numai atunci când pământul este uscat. Apa din tăviță trebuie îndepartată la circa 10 minute după udare.

*Nu se rup frunzele vechi sau lăstarii noi

Floarea de ceară se înmulțește prin butași sau folosind semințele florii mamă, care se pun în pământ primăvara și se udă regulat, dar cu apă puțină. Planta se simte cel mai bine într-un pământ combinat, în părți egale de pământ de turbă, pământ de frunze și nisip.

Pentru ca planta să se ramifice, trebuie tunsă. Nu se rup frunzele vechi sau lăstarii noi pentru că planta nu mai înflorește. Planta trebuie tunsă la finele perioadei de înflorire după care supuă la o etapă de repaus de 4-6 săptămâni, încare se udă foarte puțin și primește puțină lumină. Floarea de ceară are nevoie de fertilizare o dată pe an, vara.

Floarea de ceară se simte bine în ghivece mici și poate fi transplantată în vase noi sau mai mari rar, de preferat la 2-3 ani.

Se întâmplă deseori ca Hoya să refuze să înfloreascî ani la rând. Trebuie să se știe că există câteva interdicții la creșterea acestei plante: nu deranjați planta când are boboci, nu rupeți florile moarte și nu răsădiți decât dacă este absolut necesar. Plantei nu-i place deloc să-ii fie deranjate rădăcinile.

Substratul trebuie menținut mereu reavăn, iarna se udă moderat. Pentru menținerea umidității, pulverizați planta, dar nu și frunzele când planta este înflorită!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU