Plante de apartament: cactusul „piatra vie”

*Se poate confunda cu o rocă, înșelând prin aspectul pietrificat
*În condițiile de la noi, planta poate trăi chiar și doi ani neudată
*Dacă are lumină suficientă, toamna face florile galbene sau albe

Lithops este una dintre cele mai neobișnuite plante, cunoscută și sub numele de „piatra vie”. Datorită aspectului, foarte ușor se confundată cu o rocă. Se numește piatra vie pentru că poate să înșele foarte ușor oamenii și animalele prin aspectul său pietrificat. În zonele unde crește în natură plouă o dată la câteva luni, așa că e foarte important pentru acest cactus să acumuleze toată apa necesara supraviețuirii. Ca o curiozitate, planta poate trăi chiar și doi ani neudată în condițiile climatice din țara noastră, dacă exista și umiditate atmosferică.
Lithops înflorește toamna și începutul iernii. Florile sunt galbene, seamană cu cele de păpădie și durează o săptămână. Există și exemplare cu flori albe. Dacă planta a primit o cantitate suficientă de lumina primăvara și vara, cu siguranță va înflori în toamnă. În caz contrar nu vor apărea florile.

*Piatra vie poate crește în ghiveci

 Piatra vie este o plantă perenă care are o pereche de frunze de forma unei jumătăți de cilindru fiecare, suculente, cărnoase, unite două câte două, teșite la vârf, separate de o despicătură mai mare sau mai mică în funcție de specie, de aici cresc și se dezvolta florile și se vor dezvolta frunzele noi. Cele doua frunze ale lithopsului sau adaptat și sau transformat astfel încât seamănă mai mult cu niște pietre decât cu frunzele unei plante, care reușește să imite perfect culoarea și configurația solului pe care crește. Durata de viață a fiecărei perechi de frunze este de un an.
Piatra vie poate crește în ghiveci, fiindu-i foarte bun pământul pentru cactuși, dar și pământul amestecat cu nisip pentru o drenare mai ușoară. Folosiți vase joase și cu gura foarte largă, dar să nu fie de plastic sau ceramică smălțuită.
Planta este mare iubitoare de lumină și căldură, nu suportă udarea excesivă, suportă temperaturi mari dacă aerul din încăpere este curat. Din luna septembrie se răresc udările, iar din octombrie și până în primăvara nu se mai udă deloc pentru că  planta își generează noile frunze, cele vechi se ridează, se usucă în timp ce în interior se formează cele noi, consumând toata apa și substanțele nutritive din corpul plantei vechi. Maturizarea deplină se realizează în aprilie-mai, depinde de specie, se îndepărtează frunzele vechi și se poate uda din nou.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU