Plante de apartament: Arborele de jad

*Numit și „planta banilor”, „banișor” sau „norocel”

*Atrage norocul și prosperitatea în casă, aduce noroc la bani

*Are puterea de a reîncărca energetic oamenii

Arborele de jad este o plantă decorativă fără prea multe pretenţii, foarte ușor de întreținut. Dacă ar fi să ne luăm după superstiții, această plantă n-ar trebuie să lipseasă din căminul nimănui. Se consideră că Arborele de jad, pe numele său latinesc Crassula ovata, are puterea de a reîncărca energetic oamenii. Despre Arborele de jad se mai spune că stimulează activitatea bună a creierului și mărește activitatea fizică, întrucât frunzele conțin uleiuri eterice.

Arborele de jad mai este cunoscut și ca „planta banilor”, „banișor” sau „norocel”, fiind folosit frecvent în amenajarea unei case în stil Feng Shui. Despre aceasta planta se spune ca atrage norocul și prosperitatea în casa, aduce noroc la bani. Nu este de mirare că Arborele de jad este utilizat în multe restaurante și case din China pentru a atrage prosperitatea. Aceasta este adesea asezat în apropierea ușii de la intrare. Mulți oameni pun la baza rădăcinii plantei câte o monedă pentru a avea parte de noroc la bani.

*Are aspectul unui mic pom îmbrăcat cu frunze cărnoase

Arborele de jad pe care âl găsim în florării este de dimensiuni mici, este o plantă în miniatură. Arborele de jad are aspectul unui mic pom îmbrăcat cu frunze cărnoase, de un verde puternic, care aminteşte de verdele jadului. Cel mai frumos moment din viaţa acestui mic arbore este cel al înfloririi din sezonul de iarnă-primăvară, atunci când formează mici flori de culoare roz.

Arborele de jad iubeşte mult lumina şi poate sta într-un spaţiu unde să primească soare din plin tot anul, mai puţin în după-amiezele caniculare de vară. Cea mai bună aşezare a sa în casa ar fi undeva la o fereastră orientată spre est. Este o plantă care iubeşte aerul uscat şi fără curenți. Primăvara şi vara ai grijă să-l uzi regulat prin absorbţie, dar în așa fel încât apa în exces să nu stagneze prea mult timp în tăviţă. În sezonul rece, solul trebuie să-l menţii aproape uscat, udarea fiind necesară doar o dată pe lună. Preferă un sol bogat în nutrienţi, uşor drenabil şi cu un pH uşor acid. Toate aceste condiţii îi va permite să crească repede şi armonios.

*Arborele de jar trebuie ferot de pisici!

Dacă planta a crescut foarte mult și nu mai are loc în vechiul ghiveci, se poate transplanta într-un ghiveci încăpător, în timpul primăverii. Este nevoie de un ghiveci cu găuri de scurgere, astfel încât apa în exces să nu ducă la putrezirea rădăcinilor. Asigură-i plantei un sol bine drenat, realizat dintr-un amestec de pământ de pădure, turbă și nisip, în proporții egale

În cazul în care s-a dezvoltat dezlânat din cauza lipsei de lumină, primăvara poţi să scurtezi aceste ramuri pentru a putea obţine o coroană compactă. Folosind tehnici specifice, arborele de jad poate fi materia prima pentru obţinerea unor bonsai extraordinar de spectaculoşi. Merită să ai această plantă acasă, mai ales dacă ești ocupat și nu aprea mult timp pentru îngrijire pentru că dacă are soare din plin și puțină apă, se dezvoltă foarte frumos.

Atenție mare pentru cei care au pisici. Arborele de jad nu este pe placul lor, având o substanță toxică pentru ele, de aceea s-ar putea ca pisicile să atace planta. De asemenea, trebuie evitat ca ele să mănânce din ea pentru că le poate cauza dermatite, inclusiv dacă o ating. Asta ca să știi cum să o poziționezi în casă. 

Tina CONDREA-ZĂPODEANU