Piatra Neamț e la Pungești! Pungești e la Piatra Neamț!

09/12/2013

pungesti 2_resize

Pungești nu mai e demult un caz punctual de lipsa de comunicare autorități & investitor versus localnici & activiști, limitat la un punct geografic. Pungești a devenit un simbol național, o părticică pentru care români din toată țara – inclusiv din Piatra – merg la Vaslui să protesteze (eventual să încaseze și bastoane pe spate) sau își manifestă opoziția față de un proiect controversat în localitățile de baștină.
Ultimele zile au dus la o escaladare a situației dintre cele două tabere. Nu știm (la această oră) dacă printre cei reținuți, cercetați sau ”îngrămădiți” de forțele de ordine la evenimentele din județul Vaslui se află și nemțeni.
Cert e că, încă de joi, pe site-urile de socializare (inclusiv grupuri sau pagini din Neamț) se vorbea de o eventuală deplasare a unor nemțeni la Pungești. Printre sutele de poze care au circulat de sâmbătă după amiaza încoace foarte intens pe internet (cu referire la relatarea incidentelor violente dintre protestatari și forțele de ordine) se află și câteva care nu surprind încăierări şi natura protestului. Una din aceste fotografii de background are în centru – între două steaguri tricolore care flutură în vânt – o pancartă pe care, cu majuscule, scrie ”P. NEAMȚ E AICI”. Greu de spus dacă poza e recentă (de două zile) sau de la mitinguri anterioare. Cert e că purtătorul pancartei e un nemțean care a fost văzut în acest an și la mitingurile din Piatra Neamț care aveau drept țintă fie exploatarea de la Roșia Montană, fie fracturarea hidraulică care urmează a fi folosită de Chevron pentru scoaterea la suprafață a gazelor de șist.
În altă ordine de idei, aseară, la Piatra Neamț, era programat un miting în fața Teatrului Tineretului de solidarizare cu cauza celor de la Pungești. Era vorba de un protest autorizat de autorități la solicitarea unui cetățean nu a unui ONG sau altui tip de organizație. Din informațiile și discuțiile de pe site-urile de socializare, se preconiza adunarea a 50-100 de oameni. Nu ar fi însă exclus (s-a mai întâmplat și altă dată) ca din diverse motive (”Revoluția e mai frumoasă la televizor”) să se fi adunat mai puțini protestatari decât forțe de ordine sau jurnaliști.
Vom reveni.

Daniel VINCA

Urmatorul articol >
Sărbătoare la AJOFM Neamţ